Neklidných letů postupně přibyde,
turbulence bude mnohem častější

Neklidných letů postupně přibyde,
turbulence bude mnohem častější

9. 4. 2013

Pro letectví a zejména pro pasažéry dopravních letadel to není dobrá zpráva. Turbulence na transatlantických letech budou čím dál tím častější a vážnější, v závislosti na stoupajících emisích oxidu uhličitého. To povede k delším dobám letu, zhoršení jeho komfortu a zvýšené spotřebě paliva, varovali britští klimatologové v nově zveřejněné studii.

Už nyní vzdušné turbulence každoročně zraní stovky cestujících v letadlech a výjimkou nejsou ani smrtelné případy. Škody vznikají i na letadlech a letecký průmysl každoročně stojí odhadem 150 milionů dolarů.

„Klimatické změny nejen oteplují povrch Země, ale mění také atmosférické proudy ve výšce deseti kilometrů, kde létají letadla,“ uvedl spoluautor studie Paul Williams z Readingské univerzity. „To činí atmosféru náchylnější k nestabilitě, která způsobuje turbulence za jasné viditelnosti.“ Co to znamená? Pokud se Williamsova slova potvrdí, uvidíme v letadlech v nadcházejících desetiletích nápis připoutejte se, prosím, mnohem častěji.“

Turbulence většinou způsobuje vertikální pohyb vzduchu – tah nahoru a dolů v blízkosti mraků a bouřek. Turbulence za jasné viditelnosti, které nejsou vidět prostým okem a nezachytí je ani družice ani tradiční radar, jsou spojené s atmosférickými proudy. A právě ty budou podle studie sílit za předpokladu, že se do roku 2050 zdvojnásobí emise oxidu uhličitého, což předpovídá Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Vědci se soustředili na severoatlantický letový koridor, kterým denně proletí na šest stovek letadel mezi Evropou a Severní Amerikou. Zjistili, že šance na vlétnutí do citelné turbulence se do poloviny tohoto století zvýší o 40 až 170 procent. Navíc se prý zvýší průměrná síla turbulencí o 10 až 40 procent.

letadlo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%