Montserrat Caballé, hvězda, 
která oslnila nejen operní fandy

Montserrat Caballé, hvězda,
která oslnila nejen operní fandy

11. 4. 2013

„Už jsem s ní zpíval  víc než dvěstěkrát a pokaždé mě očaruje – a pokaždé se do ní znova zamiluju,“ rozplýval se před lety po jednom ze společných koncertů tenorista José Carreras. Koho to tolik velebil? Světově proslulou španělskou sopranistku Montserrat Caballé! Složil tak poklonu jejímu jedinečnému hlasovému fondu, který podle odborníků snese srovnání snad pouze s nejslavnější pěvkyní dvacátého století Marií Callasovou. Caballé však na rozdíl od démonické tragédky Callasové proslula především krásou a křehkostí svého hlasu, z jehož pianissim ve výškách se až tají dech. Ohromující jsou však nejen její hlasové dispozice, ale i šířka repertoáru, zahrnujícího na devadesát operních rolí a kolem osmi set písní.

Carrerase ke Caballé, která se narodila 12. dubna 1933, takže slaví 80. narozeniny, pojí ještě víc než jen úcta k jejímu umění. O třináct let starší pěvkyně mu bývala v jeho začátcích velmi dobrou učitelkou a rádkyni. Navíc se oba narodili v Barceloně a jak známo, Katalánci drží při sobě.

Caballé proslula především svou interpretací Belliniho a Donizettiho oper. Průlom v její kariéře znamenal záskok v newyorské Carnegie Hall v roce 1965 v titulní roli Donizettiho opery Lucrezia Borgia. Caballé se ale nevyhýbala ani jiným hudebním žánrům. Jako málokterá pěvkyně svého oboru zabodovala na žebříčcích pop-music díky duetu Barcelona s dnes už zesnulým frontmanem skupiny Queen Freddiem Mercurym – vzpomínáte na sugestivní vystoupení při zahájení Olympjských her v Barceloně v roce 1992? Několik let Caballé také spolupracovala s řeckým multiinstrumentalistou Vangelisem.

Kvůli vážným zdravotním problémům však tato černovlasá korpulentní dáma už několik let vystupuje jen sporadicky. Oficiálně se loučila v roce 2003, kdy uskutečnila šňůru velkých koncertů, ale ze scény uplně neodešla. Její umění měli možnost několikrát obdivovat také milovníci hudby v České republice, naposledy v srpnu 2010 na Mezinárodním hudebním festivalu Petra Dvorského na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Tam vystoupila i se svou dcerou Montserrat Martí, jejíž zpěv se však matčinu zdaleka nevyrovná.

hudební legendy opera
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.