Rijksmuseum v Amsterodamu: 
Noční hlídka už zase k vidění

Rijksmuseum v Amsterodamu:
Noční hlídka už zase k vidění

12. 4. 2013

Trvalo to dlouhých deset let, ale teď je z toho v Nizozemsku velká sláva. Po rozsáhlé rekonstrukci se v Amsterodamu od soboty otevírají brány jednoho z nejznámějších muzeí výtvarného umění na světě. Královské Rijksmuseum se svými bohatými sbírkami plnými slavných děl holandských mistrů bylo uzavřené od roku 2003 a jeho oprava si vyžádala více času a mnohem větší náklady, než se původně předpokládalo. Nyní se však milionům návštěvníků z celého světa představí ve zcela novém kabátě a natěšení Nizozemci si už v předprodeji koupili na 50 tisíc vstupenek.

Velké překvapení – všechno je jinak

Začátkem dubna kurátoři definitivně dokončili instalaci sbírek a všechny umělecké předměty už jsou na svých místech, včetně největšího lákadla, kterým je Rembrandtův monumentální obraz Noční hlídka. Pro ty, kteří znali Rijksmuseum v jeho předchozí podobě, bude nová expozice překvapením. Mistrovská díla Johannese Vermeera, Franse Halse či Jana Steena totiž ukazuje v nových souvislostech.

„Změnilo se úplně všechno,“ uvedl ředitel sbírek Rijksmusea Taco Dibbits. „Máme více než jeden milion sbírkových předmětů a dříve jsme je vystavovali podle druhu. Měli jsme galerii skla, galerii porcelánu, galerii malby. Teď jsme všechno promíchali a ukazujeme návštěvníkům příběh umění od středověku až do 20. století.“ Hned vedle slavných pláten je tedy k vidění například historický nábytek nebo předměty denní potřeby a lidé ve výstavních síních snadněji získají představu o duchu doby a inspiraci známých tvůrců.

Vášnivé debaty, kontroverze i chyby

Kromě náplně muzea se ale změnila i samotná budova. Zvenčí sice zůstalo všechno při starém a náměstí Museumplein dál vévodí cihlový palác, který v 19. století navrhl architekt Pierre Cuypers. Vnitřní uspořádání je ale jiné a nejnápadnější změnou je nová vstupní hala zahloubená pod terénem, která je doslova zaplavená světlem díky celoskleněnému stropu.

Právě nová hala však ukazuje, že rekonstrukce se neobešla ani bez vášnivých debat, kontroverzí a chyb. Hala se totiž nachází pod úrovní terénu ve městě, které je protkáno hustou sítí kanálů a prakticky leží na vodě. Návštěvníci tedy do muzea vstupují pod úrovní mořské hladiny, což vzbuzuje otázky, zda jsou budova a její sbírky s nevyčíslitelnou hodnotou dostatečně chráněny před zatopením.

Náklady? Skoro deset miliard korun

Nepříjemnosti doprovázely rekonstrukci od samého začátku a podepsaly se na neradostné celkové bilanci. Při zahájení oprav se mělo zato, že brány muzea se znovu otevřou za pět let a že stavební práce podle projektu španělských architektů Antonia Cruze a Antonia Ortize budou stát 272 milionů eur (asi sedm miliard korun). Nakonec ale po četných komplikacích stavba trvala dvakrát tak dlouho a stála 375 milionů eur (téměř deset miliard korun). Nyní jsou ale všechny problémy zapomenuty.

Díky zpřístupnění Rijksmusea se náměstí Museumplein opět stane jedním z největších turistických magnetů Amsterodamu. Už loni na podzim se tady po devítileté rekonstrukci za 130 milionů eur (asi tři miliardy korun) otevřelo městské muzeum Stedelijk. Letos v květnu se pak návštěvníci po půlroční přestávce dočkají zprovoznění populárního Van Goghova muzea.

muzeum
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.