Jan Hammer: od Šíleně smutné 
princezny až k cenám Grammy

Jan Hammer: od Šíleně smutné
princezny až k cenám Grammy

17. 4. 2013

Soundtrack k filmové pohádce Šíleně smutná princezna, pro kterou složil hudbu tehdy sedmnáctiletý pražský rodák Jan Hammer, vydává v těchto dnech Supraphon. „Film Šíleně smutná princezna režiséra Bořivoje Zemana patří do zlatého fondu našich filmových pohádek,“ uvedl za vydavatelství Supraphon Zdeněk Brouček. „K velké oblibě Šíleně smutné princezny přispěly i Hammerovi filmové písničky.“ A Hammer, krom jiného také autor hudby ke krimiseriálu Miami Vice, právě slaví 65. narozeniny.

Uznávaný hudebník se narodil do jazzové rodiny zpěvačky Vlasty Průchové a Jana Hammera, špičkového kardiologa, ale také skvělého muzikanta. Už v roce 1961 založil s bratry Vitoušovými, bubeníkem Alanem a kontrabasistou Miroslavem, jazzové combo, které pojmenovali příznačně Junior trio. V mezinárodní soutěži mladých jazzových sólistů pořádané roku 1966 ve Vídni získal Hammer druhou cenu, když první byl jeho spoluhráč Miroslav Vitouš.

Po srpnových událostech 1968 odešel do Spojených států a o dva roky později začal doprovázet jazzovou zpěvačku Sarah Vaughanovou. V roce 1971 se pak stal členem jazzrockové skupiny Mahavishnu Orchestra kytaristy Johna McLaughlina. „Otevřela se mi možnost používat umění improvizace v úplně jiné formě, než jakou jsem znal předtím. Byl to vlastně progresivní rock. Něco, čemu jsem nemohl odolat,“ konstatoval v 80. letech.

Po odchodu z Mahavishnu Orchestra vydal Hammer v roce 1975 sólové album The First Seven Days, později spolupracoval s Mickem Jaggerem, Carlosem Santanou či Jeffem Beckem. Velký úspěch Hammer zaznamenal soundtrackem k televiznímu krimiseriálu Miami Vice. Singl s hlavním tématem získal v roce 1985 dvě ceny Grammy. Postavení Hammera v populární hudbě dokumentuje i videoklip Too Much To Lose z alba Snapshots, v němž si zahráli David Gilmour, Ringo Starr a Jeff Beck.

hudební legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.