„Pětasedmdesátiletý“ Superman
se opět chystá na filmové plátno

„Pětasedmdesátiletý“ Superman
se opět chystá na filmové plátno

18. 4. 2013

Kdo to je? Vystupuje jako krátkozraký novinář Clark Kent, ve skutečnosti ale disponuje nadlidskou silou a schopnostmi, které používá ve prospěch dobra. Odpověď je jednoduchá: Superman!

Komiksový hrdina, jehož příběhy se na stáncích poprvé objevily před 75 lety, 18. dubna 1938, zažil během dlouhých roků mnoho dobrodružství. Psali je různí autoři, „muž z oceli“ získával nové a ztrácel staré schopnosti, jednou dokonce zemřel. Dodnes ale patří k největším hvězdám žánru a v létě se znovu objeví na filmovém plátně.

Boj se zlem myslel vždycky vážně

Chlapíka v modrém přiléhavém oděvu a červené pláštěnce s písmenem S na hrudi stvořila v polovině 30. let dvojice autorů Jerome Siegel a výtvarník Joseph Schuster. A spustili tak lavinu příběhů o hrdinech nadaných nadpřirozenými schopnostmi. Hned v prvním příběhu ukázal Superman několika zloduchům, že boj se zlem myslí vážně. Hrdina rychlejší než vlak, schopný přeskočit dvacetimetrový dům a odolávající kulkám, se také už na začátku dostal do křížku s nepoctivými politiky.

Superman během kariéry zlikvidoval bezpočet kriminálníků, v paměti čtenářů a později posluchačů i diváků ale zůstane asi navždy jako hlavní protivník zapsán Lex Luthor. Supermanův protivník, kterého v nejslavnějším filmovém zpracování z roku 1978 s potěšením zahrál Gene Hackman, se podobně jako Superman vyvíjel. Poprvé se objevil už v roce 1940, později získal slávu díky rozličným plánům na ovládnutí světa – ty ale díky Supermanovi nikdy nevyšly.

V polovině 90. let byla svatba

Vedle střetnutí s Luthorem musel Superman prakticky neustále zápasit také se vztahem k půvabné Lois Laneové, kolegyni Clarka Kenta z novin. Dlouhá léta totiž platilo, že zatímco Lois měla slabost pro hrdinu v pláštěnce, „nekňubu“ Clarka brala jen jako kolegu a až časem odhalila, že Kent je i Superman. Podobně jako řada jiných původně vedlejších postav se nakonec také Lois dočkala vlastní komiksové řady, která vycházela od konce 50. do poloviny 70. let. A v polovině 90. let se oba hrdinové konečně vzali – a to prakticky současně v komiksu i televizním seriálu, známém také českým divákům.

Muž z oceli – drsnější než dříve

Superman totiž už dávno není jen hrdinou kreslených příběhů, brzy zamířil i do jiných médií. Už v únoru 1940 se zabydlel v rádiu, rok poté se jako hrdina krátkých kreslených filmů objevil na v kině. Létající Superman se potom s vlající pláštěnkou proháněl i v televizní verzi, jež se na obrazovkách objevovala v letech 1951 až 1957.

Létání, a to dokonce ve vesmíru, si hrdina do sytosti užil i v nejslavnější filmové verzi Supermanových příběhů z přelomu 70. a 80. let. Teď v létě přijde do kin nový Muž z oceli, podle ukázek drsnější než dříve.

film filmoví hrdinové
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.