Nejlepší marcipán na světě? 
V Lübecku na to mají glejt

Nejlepší marcipán na světě?
V Lübecku na to mají glejt

21. 4. 2013

Nejsladší město na světě? Severoněmecký Lübeck, o kterém to tvrdí sami jeho obyvatelé s tím, že právě tady je Mekka milovníků marcipánu. Výroba sladkostí z mandlí a cukru má v hanzovním městě u Baltského moře mnohasetletou tradici a vyhlášená kalorická lahůdka patří i k hlavním turistickým lákadlům někdejší metropole celého Pobaltí. 

Jedinečná výrobní tradice

„Lübecký marcipán je jedinečný svou kvalitou. Má velmi dlouhou tradici. Neexistuje jiné místo na světě, kde by byla tradice výroby marcipánu tak dlouhá jako tady,“ řekla Swantje Rehseová z rodinné firmy Niederegger, nekorunovaného krále mezi výrobci marcipánu. Podle mnohých právě z její továrny pochází ten nejlepší marcipán na světě. „Jsme nejstarším výrobcem ve městě. Marcipán podle původního receptu děláme už od roku 1806.“ V hlavní sezoně, tedy před Vánocemi, u Niedereggera vyrobí 30 tun marcipánových sladkostí denně. Klasikou jsou marcipánové kvádříky polité tmavou čokoládou, k velmi oblíbeným patří i marcipánová srdíčka. V nabídce ale nechybí ani mnohem složitější a propracovanější tvary. Z marcipánu lze vyrobit skoro všechno.

Pochutnával si na něm i Karel IV.

Přesvědčit se o tom zájemci mohou v malém muzeu marcipánu v centru Lübecku, které spolu s firemní prodejnou a kavárnou sídlí v původních prostorách Niedereggerovy manufaktury. K vrcholům expozice se řadí galerie historických osobností v téměř životní velikosti vymodelovaných z marcipánu. V jejich středu je český král a císař Karel IV., který si podle popisku pochutnával dokonce na marcipánu pokrytém zlatem.

Obří sladkosti jsou v Lübecku specialitou Burkharda Leue. „Mám na kontě tři Guinnessovy rekordy. Vyrobil jsem největší prase z marcipánu na světě, vážilo jednu tunu a pět kilogramů. Pak jsem vytvořil marcipánové šaty z 25 tisíc marcipánových kuliček. Nejúchvatnější byla Poslední večeře Páně od Leonarda da Vinciho. Ta měla 25 metrů čtverečních a vážila 1,5 tuny,“ popsal své rekordní kusy cukrářský mistr, který vede rodinnou firmu Marzipanland ve druhé generaci.

Základ tvoří mandle rozemleté s cukrem

Výroba marcipánu je dodnes malou alchymií. Základ tvoří mandle, které se spolu s cukrem rozemelou na marcipánovou hmotu, z níž pak stroje nebo lidské ruce modelují požadované tvary. Během výrobního procesu dochází samozřejmě i na přísady chráněné firemním tajemstvím, jejichž přidávání zůstává oku návštěvníka zapovězeno. Celkem cesta od mandle k hotové sladké pochoutce trvá asi týden. Většinu času z toho marcipánová hmota po uhnětení a následném zchlazení odpočívá rozřezána na velké cihly.

Lübecký marcipán je evropskou chráněnou značkou. Smí se vyrábět pouze v severoněmeckém městě pyšnícím se historickým centrem zapsaným na seznamu světového dědictví UNESCO a několika nositeli Nobelovy ceny.

gastronomie slavné značky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.