Nové lákadlo ve Versailles: 
komnaty „dcer Francie“

Nové lákadlo ve Versailles:
komnaty „dcer Francie“

27. 4. 2013

Zámek Versailles po čase znovu otevřel návštěvníkům renovované komnaty dvou dcer francouzského krále Ludvíka XV. Nové dekorace a nábytek vrátily apartmánům atmosféru z doby, kdy duchaplná Adélaïde deptala okolí kousavými poznámkami, zatímco její sestra Victoire oplývala velkou dobrotou.

Sestry žily v letech 1769 až 1789 v devíti přízemních místnostech střední části zámku. Postupná obnova těchto komnat trvala několik let, místnosti byly zcela uzavřeny posledních více než osmnáct měsíců. Vedle vzácných kusů nábytku přibyla řada cenných dobových předmětů, které poskytl Louvre a další muzea.

Adélaïde (1732 až 1800) a Victoire (1733 až 1799) byly dcery Ludvíka XV (1710 až 1774) a Marie Leszczinské. V roce 1789 sestry prchly kvůli revoluční hrozbě z Versailles a útočiště nalezly v zámku Bellevue jihozápadně od Paříže, který dříve patřil slavné milence jejich otce markýze de Pompadour (1721 až 1764). Nakonec utekly do Itálie, kde žily až do své smrti.

Sestry se nikdy nevdaly, čímž nepřišly o titul dcery Francie“. Věnovaly se vzdělání a hudbě. Ve Versailles vedly velmi organizovaný a společenskými pravidly svázaný život. Velice silně si uvědomovaly a prožívaly své postavení, poznamenala ředitelka zámku Versailles Béatrix Sauleová.

Francie zámek
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.