Bonviván Frank Sinatra: 
lovily ho krásné ženy i FBI

Bonviván Frank Sinatra:
lovily ho krásné ženy i FBI

14. 5. 2013

Je považován za jednu z největších hvězd populární hudby 20. století. Během dlouholeté kariéry nahrál slavný bonviván a miláček žen přes sto desek, natočil šedesátku filmů, získal deset cen Grammy i Oscara a svým medovým barytonem okouzlil několik generací posluchačů. Jeho hity jako Strangers In The Night, My Way, New York, New York, Something Stupid či Moon River dodnes patří k nejhranějším písním. Znal se špičkovými politiky, ale i předními mafiány a FBI o něm vedla spis, který měl dva a půl tisíce stran. O kom je řeč? To je přece jasné. Jeho celé jméno zní Francis Albert Sinatra, ale svět ho zná jako Franka Sinatru.

Rodák z Hobokenu v New Jersey byl jediným dítětem sicilského hasiče a Italky z Ligurie, oblasti poblíž francouzských hranic. Původně chtěl být sportovním reportérem, ale nakonec se mu osudem stala hudba, nade vše miloval Binga Crosby, kterého slýchával v rozhlase. Sinatrova kariéra nabrala na obrátkách v roce 1939, kdy zvítězil v soutěži amatérských zpěváků. Ze zájezdního hostince, kde zpíval a dělal číšníka, si ho vytáhl kapelník Harry James. Zakrátko už Sinatra vystupoval s orchestrem Tommyho Dorseyho, ani s ním ale dlouho nevydržel a vrhl se na samostatnou dráhu. Měl k tomu všechny předpoklady – byl hezký, mladý, ambiciózní a ženy po něm šílely.

Pak přišla druhá světová válka a zatímco mnozí jeho kolegové museli odejít do armády, Sinatra byl ze služby vlasti osvobozen. Důvod? Protržený ušní bubínek při porodu a z toho plynoucí nevyhovující lékařská klasifikace... Sinatra situace plně využil a během válečných let vznikl hlavně díky němu fenomén sólového zpěváka.

Na přelomu 40. a 50. let jeho pěvecká kariéra upadala, ale k návratu na výsluní mu paradoxně pomohlla role vojína Angela Maggie ve válečném filmu Odtud až na věčnost. Sinatra je potom v 50. a 60. letech jednou z největších, ba největští hvězdou Las Vegas. Své popularity využívá i k prosazování rovnoprávnosti mezi černými a bílými obvyvateli Spojených států. V 70. letech několikrát inscenoval bombastický odchod do důchodu, ale zpíval až do poloviny 90. let. S vystupováním se definitivně rozloučil v roce 1995. Zemřel o tři roky později, 14. května 1998 ve věku 82 let. Od jeho smrti právě uplynulo patnáct let.

 

Čtyři manželství
a spousta nevěr

Slavný zpěvák se za svůj život čtyřikrát oženil. Z prvního manželství s Nancy měl tři děti, které bezmezně miloval, ukázalo se ale, že nedokáže být věrný. Zatímco křesťansky založená Nancy byla jeho aféry ochotná tolerovat, Frank zažádal o rozvod, když se zamiloval do Avy Gardner. Prý to byla největší láska jeho života, manželství však dlouho nevydrželo, protože Frank i Ava byli extrémně úspěšní, dominantní a žárliví. Padesátiletý Sinatra se pak seznámil s dvacetiletou Miou Farrow, vzali se, ovšem jeho kariéra tehdy upadala, zatímco o ni jevili diváci stále větší zájem. To Sinatra neunesl a rozvedl se. Poslední zpěvákovou ženou byla Barbara, která s ním zůstala až do jeho smrti a s láskou o něj v posledních letech jeho života pečovala.

Jiný člověk by dávno
skončil v blázinci

O Sinatrovi kolují desítky historek. Mluví se o jeho životním stylu, který by jiné rychle přivedl do nemocnice nebo na psychiatrii. Lékaři nechtěli věřit, že jeho organismus vydrží tak silný nápor cigaret, whiskey a ponocování. Přátelé se často divili, že se svým rozhazovačným životem, kdy byl personálu schopný dát spropitné 500 dolarů, nepřišel na mizinu. Nade vše ale miloval ženy, kvůli kterým se byl ochoten klidně porvat.

Koncert bez obřích krevet?
Naprosto vyloučeno!
Populární, zábavný i rozmařilý byl Frank Sinatra, který občas uměl pořadatelům svých koncertů pořádně zamotat hlavu. V jeho písemných požadavcích například stálo, že mu organizátoři musí do šatny připravit láhev vodky, koňaku, ginu, červeného a bílého vína, skotské a americké whiskey. K tomu ještě ovocné bonbóny s dírkou uprostřed a hašlerky proti kašli. Ale to stále není všechno. Sinatra by nevylezl na jeviště, kdyby v šatně scházela mísa se čtyřiadvaceti obřími krevetami.

hudební legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.