Zemřel Valtr Komárek, jeden
z hlavních aktérů listopadu 89

Zemřel Valtr Komárek, jeden
z hlavních aktérů listopadu 89

16. 5. 2013

Valtr Komárek, dvaaosmdesátiletý ekonom a jeden z hlavních aktérů listopadu 1989 podlehl dlouhodobé nemoci. Kvůli ní byl zhruba od začátku května hospitalizován v nemocnici Na Homolce.

Komárek měl delší dobu zdravotní potíže se srdcem, zmínil se o nich i na letošním sjezdu ČSSD v Ostravě, kde jako čestný předseda ČSSD vystoupil a spolustraníkům řekl, že nedávno absolvoval operaci. V nemocnici se s Komárkem v minulém týdnu stihl setkat i jeho přítel - prezident Miloš Zeman.

Valtr Komárek se narodil 10. srpna 1930 v Hodoníně. Jeho rodiče zahynuli v koncentračním táboře, on sám podobnému osudu unikl jen o vlásek, když byl jako opuštěné židovské dítě vychován cizími lidmi. Po prožitých válečných útrapách vstoupil do komunistické strany, v níž zůstal až do ledna 1990.

Profesně autor desítek odborných knih a statí, který v 60. letech radil na Kubě Ernestovi Che Guevarovi, dlouhá léta působil ve Výzkumném ústavu plánování a řízení, v Ekonomickém ústavu Československé akademie věd (ČSAV) a v Prognostickém ústavu, po revoluci mimořádně populární instituci, která se stala personální zásobárnu prvních polistopadových vlád. Vzešli z ní například Václav Klaus, Vladimír Dlouhý, Karel Dyba či Tomáš Ježek.

Komárka samotného také porevoluční vlna krátce vynesla do nejvyšších pater politiky. Oblíbený ekonom se stal místopředsedou první nekomunistické vlády Mariána Čalfy, která zemi dovedla ke svobodným volbám v červnu 1990. Kvůli názorovým neshodám ohledně ekonomické reformy se svými někdejšími kolegy se však muž, o němž se hovořilo jako o jednom z možných kandidátů na prezidenta, rozhodl k návratu do Prognostického ústavu.

Politiku ale Komárek, otec dvou novinářů Martina a Michala, zcela neopustil. Poslancem bývalého Federálního shromáždění byl až do konce roku 1992, do voleb v roce 1992 už šel jako lídr sociální demokracie, kam vstoupil o rok dříve. Za sociální demokraty, jejichž čestným předsedou se stal v roce 2011, také před deseti lety neúspěšně kandidoval do Senátu.

politika sametová revoluce úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.