4DX – kino s větrem, deštěm, 
vůní a vibrujícím křeslem

4DX – kino s větrem, deštěm,
vůní a vibrujícím křeslem

22. 5. 2013

První 4DX kinosál v Česku bude otevřen v multikině Cinema City Nový Smíchov v Praze. Filmovým fanouškům nabídne od čtvrtka nový rozměr zábavy, kdy 2D či 3D projekce doplní pohybem sedaček, poryvy větru, vůněmi, mlhou i světelnými efekty v sále. Česko je jedenáctou zemí, kde se tato technologie představí, a pražské kino 44. sálem tohoto druhu na světě.

Kolik zaplatíte? Připravte si tři stovky

„Vstupné se bude pohybovat mezi 275 a 305 korunami podle toho, zda bude snímek promítat ve 2D či se speciálními brýlemi ve 3D. Pro studenty, děti a seniory máme slevy,“ řekl marketingový manažer Cinema City v Česku Robert Švec.

Tato společnost v Praze už deset let provozuje i kino IMAX na Floře. Během léta bude v tomto sále, který je s kapacitou 172 míst největší svého druhu ve střední Evropě, uvedeno osm filmů. Prvním bude akční hit Rychle a zběsile 6 a dále například Podfukáři, Univerzita pro příšerky, Osamělý jezdec, Wolverin, pokračování Šmoulů a RED2. Podrobnosti jsou na www.cinemacity.cz/4dx.

Akční filmy a automobilové honičky

Co tedy divák přesně zažije? Sedí v křesle, které s ním vibruje, pohybuje se do všech směrů a masíruje mu nejen záda. Do tváře mu občas vane vzduch, další tryska ofukuje krk, oslní ho záblesky v sále, může cítit střelný prach, spálenou gumu, kávu, lesní plody, květiny i vůni oceánu. Samozřejmě si návštěvníci užijí víc při sledování akčních snímků včetně automobilových honiček.

Podle výkonného ředitele firmy Cinema City International Mošeho Greidingera, která v sedmi zemích střední a východní Evropy provozuje 99 kin s 966 sály, vyjde investice do jednoho 4DX na zhruba milion eur (26 milionů korun). V Česku má ve třinácti městech 110 sálů s více než 21 tisíci místy. „Podobné zážitky nabízí například Disneyland či pouťové atrakce, ale 4DX to není,“ uvedl Greidinger.

Technologii vyvinul jihokorejský řetězec CJ CGV a k rozvoji 4DX kin založil společnost CJ 4DPLEX. Na úpravě filmů spolupracují vývojáři se studii v Hollywoodu. K dnešku je takových snímků zhruba sedmdesát. První 4DX kino bylo otevřeno v roce 2009 v Soulu.

kino technika
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.