Rekord japonského horolezce: 
v osmdesáti na Mount Everestu

Rekord japonského horolezce:
v osmdesáti na Mount Everestu

23. 5. 2013

Osmdesátiletý Japonec Joičiró Miura se stal nejstarším člověkem, který kdy stanul na Mount Everestu. Miura vystoupal na vrchol nejvyšší hory světa už potřetí, poprvé se mu to podařilo v sedmdesáti letech. Rekord mu ale chce vzít o rok starší Nepálec, který se už chystá vyrazit na vrcholek Everestu.

Miura, jehož doprovázel jeho syn Gota, se v úterý nacházel v Jižním sedle, které je odrazovým můstkem pro závěrečný výstup většiny expedic. Ve středu dosáhl „zóny smrti“, tedy příkrého zledovatělého svahu blízko vrcholu 8850 metrů vysoké hory.

Japonec už rekord nejstaršího člověka na Everestu držel v roce 2003 ve svých sedmdesáti letech. V roce 2008 vyšplhal na střechu světa znovu ve věku 75 let. Dostal se tam pouhý den poté, co vrchol zdolal o rok starší Nepálec Min Bahádur Šerčan. Právě tento dnes jednaosmdesátiletý horolezec se na stejnou misi připravuje v základním táboře i nyní. Protože je starší, může Miurův rekord přežít jen několik dní.

O Miurovi se psalo už roku 1970, jelikož byl prvním člověkem, který z Mount Everestu sjel na lyžích, a to z výšky 8000 metrů za brzdění padáku. O jeho jízdě vznikl dokumentární film Muž, který sjel z Everestu na lyžích, který byl oceněný Oscarem. Loni v listopadu a letos v lednu se podrobil chirurgickým zákrokům kvůli srdeční arytmii, což ho ale od nové výpravy na Mount Everest neodradilo.

dobrodružství rekordy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.