Henry Kissinger, nositel Nobelovy 
ceny: pragmatik, nebo pletichář?

Henry Kissinger, nositel Nobelovy
ceny: pragmatik, nebo pletichář?

26. 5. 2013

Dostal Nobelovu cenu míru, ale přesto je hodně kritizovaným politikem. Svým pragmatickým přístupem k řešení problémů získal řadu obdivovatelů, pro jiné se naopak stal zosobněním pleticháře, který neváhal v zájmu dosažení svých cílů podporovat i diktátorské režimy.

Henry Kissinger se narodil před 90 lety, 27. května 1923 v bavorském Fürthu jako Heinz Alfred Kissinger. Těsně před vypuknutím druhé světové války se jeho židovská rodina rozhodla pro odchod ze země do USA.

Za oceánem vystudoval Kissinger historii a filozofii na Harvardově univerzitě. Cestu do Bílého domu zahájil jako poradce miliardáře a pozdějšího viceprezidenta Nelsona Rockefellera. V lednu 1969 si Kissingera za svého bezpečnostního poradce vybral prezident Richard Nixon a tutéž funkci zastával i za Nixonova nástupce v čele země Geralda Forda. V září 1973 byl Kissinger jmenován ministrem zahraničí USA a na postu druhého nejmocnějšího muže USA zůstal do ledna 1977.

Kissinger se zasloužil o uvolnění napětí ve vztazích mezi západem a Moskvou a byl rovněž hlavním architektem sblížení mezi USA a Čínou. Jeho kyvadlová diplomacie navíc položila základ prvních mírových dohod mezi Izraelem a jeho arabskými sousedy.

Výrazně kontroverznější je Kissingerův podíl na ukončení vietnamské války v roce 1973. Uzavření míru, za něž Kissinger dostal Nobelovu cenu, sice vedlo k odchodu amerických vojsk, ve svém důsledku však i k vítězství komunistického severu.

 

Výběr z proslulých
Kissingerových citátů

*„V následujících týdnech nemůže být žádná krize, můj diář je už plný.“
*„Moc je to nejlepší afrodiziakum.“
*„Když ovládáte ropu, ovládáte národy. Když ovládáte potraviny, ovládáte lidi.“


politika USA
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.