Peter Lipa zpívá anglicky i slovensky: 
„Slovenštinu mají rádi také Češi“

Peter Lipa zpívá anglicky i slovensky:
„Slovenštinu mají rádi také Češi“

29. 5. 2013

Král slovenského jazzu? Odpověď je jednoduchá: zpěvák a skladatel Peter Lipa! Jeho umění však dávno překročilo hranice Slovenska, stal se uznávanou veličinou nejen v Česku, ale je bezesporu jazzovou osobností evropského formátu a bývá ozdobou jazzových festivalů. K aktivitám tohoto majitele lehce nakřáplého zemitého hlasu patří i organizování a moderování proslulých Bratislavských jazzových dnů.

Zpívat začal rodák z Prešova ve dvaceti jako amatér ve studentských kapelách Struny a Istropolitana. Zároveň naslouchal a hledal „svou“ hudbu, kterou se ukázal být zpěv amerických černochů a jejich blues. Pěvecké zkušenosti cizeloval v dlouhé řadě formací (mimo jiné Blues Five, Revival Jazz Band, Blues Band Luboša Andršta, Combo Petera Lipu) a často jen se sólovým klavírem (Peter Breiner).

Nyní vystupuje se svým Bandem nebo s kapelou syna Petra, který hraje na klávesy. Také spolupracuje na mnohých mezinárodních hudebních projektech, například s formacemi Visegrad Blues Band, EU4 a Traditional club. Pohybuje mezi jazzem, funkem, rockem a latinskoamerickými rytmy.

Vydal více než dvacítku desek. Naposledy mu vyšlo loni v květnu studiové album s názvem 68, které navazuje na desku Lipa zpívá Lasicu, úspěšný projekt skladeb na texty Milana Lasici.

„Prvotním jazzovým jazykem je pro mě angličtina, podobně jako je italština jazykem opery. Do svých čtyřiceti let jsem zpíval jen anglicky a nechci se té řeči vzdát, protože vystupuju i v zahraničí,“ říká Lipa. „Postupem let jsem se ale naučil komunikovat i ve slovenštině a mám pocit, že to dopadá na úrodnou půdu. Diváci u nás nebo v Čechách mají slovenštinu rádi, rozumějí jí a mně to přináší rychlejší a intenzivnější kontakt s publikem.“

Nejbližší koncert v Česku má jazzman Lipa, který ve čtvrtek slaví sedmdesátiny, 14. června v Ostravě.

hudební legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.