Gregory Peck, vždy důstojný 
velikán zlaté éry Hollywoodu

Gregory Peck, vždy důstojný
velikán zlaté éry Hollywoodu

12. 6. 2013

Ačkoliv ve své době patřil mezi nejslavnější americké herce, byl to muž bez skandálů a bez hvězdných manýr, prostě skutečný gentleman. Gregory Peck patřil bezesporu k posledním velikánům zlaté éry Hollywoodu. Díky svému zevnějšku a urostlé, 191 centimetrů vysoké postavě, se od konce 40. let prosazoval jako ideální představitel čestných zastánců práva, tedy soudců, advokátů, šerifů či obyčejných kovbojů.

Ačkoli v jeho tvorbě tyto role sympatických hrdinů převažovaly, nevyhýbal se ani postavám temnějších charakterů. Šarm a eleganci dokázal uplatnit i v poloze romantické komedie. Během více než padesátileté kariéry hrál v šesti desítkách filmů. Oscara se po čtyřech nominacích dočkal v roce 1963 za roli charakterního advokáta v protirasistickém dramatu Jako zabít ptáčka.

Do kina ho vodila jeho babička

Peck se narodil 5. dubna 1916 v La Jolla v Kalifornii. Jeho otec byl lékárníkem v San Diegu. Chlapec si však neprožil ideální dětství. Rodiče se totiž rozvedli, když mu bylo pět let. O jeho výchovu se od té doby starala babička. Když Peck vzpomínal na ty hezčí chvíle z dětství, mluvil o pravidelných návštěvách kina s babičkou nebo o psu, který ho všude následoval.

Filmovou kariéru začal v roce 1944 ve snímku Dny slávy, v dalších letech se proslavil rolemi v nezapomenutelných filmech jako Prázdniny v Římě, kde hrál po boku debutující Audrey Hepburnové, Mackenovo zlato, Velká země, Milionová bankovka či Bílá velryba.

Nabídku na politickou kariéru odmítl

V letech 1967 až 1970 vykonával funkci prezidenta americké Akademie filmového umění a věd, stal se i zakládajícím členem a později předsedou Amerického filmového institutu. Předsedal rovněž Společnosti pro výzkum rakoviny. Mohl výrazně vstoupit do politiky, protože mu američtí Demokraté opakovaně nabízeli možnost kandidatury do Senátu, ale on odmítl.

Byl dvakrát ženatý a měl dohromady pět dětí. Jeho první ženou byla divadelní kostymérka a kadeřnice Greta Konenová (jejich třicetiletý syn spáchal sebevraždu). Podruhé se oženil s francouzskou novinářkou Veronique Passaniovou.

I v Česku dostal prestižní cenu

V roce 1986 byl Peck vyznamenán Humanitární cenou Jeana Hersholta, za celoživotní dílo byl poctěn Cenou Amerického filmového institutu (1989), Čestným Césarem (1995) a Cenou za mimořádný umělecký přínos světovému filmu na MFF v Karlových Varech 1996, jehož se zúčastnil se svou rodinou. V Česku se objevil i v září 1997, kdy přijel coby vzácný host na pražské setkání intelektuálů Forum 2000.

Peck zemřel před deseti roky, 12. června 2003, ve věku 87 let.

 

Slepé střevo hollywoodské hvězdy
zůstalo v Karlových Varech

Na karlovarský filmový festival dorazil tehdy osmdesátiletý Gregory Peck v roce 1996 společně s manželkou a dcerou, aby tady obdržel ocenění za přínos světovému filmu. Elegantně a s noblesou převzal Křišťálový glóbus, přičemž taktně zamlčel svou zdravotní indispozici. Ta se však zakrátko přece jen naplno projevila a slavný herec narychlo putoval na operační sál, kde mu lékaři odstranili slepé střevo. Peck karlovarskou operaci i ve svém pokročilém věku zdárně přestál a na pravdu boží odešel až sedm let poté.

herecké legendy Hollywood
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%