Velkofilm Kleopatra se točil tři roky,
stál 40 milionů a získal čtyři Oscary

Velkofilm Kleopatra se točil tři roky,
stál 40 milionů a získal čtyři Oscary

12. 6. 2013

Byla to tehdy obrovská filmová a společenská událost. Za přítomnosti několika tisícovek návštěvníků měl před rovným půlstoletím, 12. června 1963, v newyorském divadle Rivoli slavnostní premiéru americký historický velkofilm Kleopatra. Režisér Joseph Mankiewicz pro něj získal hvězdné obsazení – titulní roli ztvárnila Liz Taylorová, postavu Antonia Richard Burton a Caesara Rex Harrison.

Zajímavostí je, že hvězdy Taylorová s Burtonem se během natáčení do sebe zamilovali a vzali se. Jejich velmi bouřlivý vztah prošel v dalších letech rozvodem, druhou svatbou a druhým rozvodem.

Velkofilm Kleopatra se tenkrát pyšnil hned několika „nej“: točil se nejdéle (tři roky), byl nejdelší (trval čtyři hodiny) a byl nejvýpravnější a nejnákladnější (přišel na tehdy neuvěřitelných 40 milionů dolarů). Měl i nejdražší hvězdu – Liz Taylorová dostala za natáčení 1 725 000 dolarů a její podíl na zisku byl sedm milionů dolarů. Přestože komerční úspěch filmu nebyl zdaleka takový, jako jeho tvůrci očekávali, získal čtyři Oscary a i po letech si udržel popularitu a bývá často reprízován v televizi.

herecké legendy herecké legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.