George Michael: Jsem gay, kouřím
trávu a žiju, jak chci. To mi zazlívají

George Michael: Jsem gay, kouřím
trávu a žiju, jak chci. To mi zazlívají

25. 6. 2013

Patří k nejvýraznějším osobnostem britské popové scény a fanoušky po celém světě si od počátku 80. let získal především svým procítěným hlasovým projevem. Život elegantního zpěváka George Michaela je však kromě hudební slávy protkán i řadou drogových a zdravotních problémů.

Na rozlučkovém koncertu tesknilo 80 tisíc lidí

Do nejistých vod showbyznysu se George Michael, který se narodil před padesáti lety, 25. června 1963 v Londýně jako Georgios Kyriacos Panayiotou, vrhl už na střední škole s kapelou The Executive. Pravou hvězdnou dráhu ale zahájil ve dvaceti, když s někdejším spolužákem Andrewem Ridgeleym založil duo Wham!, které tryskem zamířilo na špice hitparád. Jejich hity jako Wake Me Up Before You Go Go nebo vánoční Last Christmas se dodnes hrají v rádiích.

Wham! slavili obrovské úspěchy, prodávali desky, získali ocenění Brit Award pro nejlepší skupinu roku a měli za sebou úspěšné světové turné (v roce 1985 koncertovali i v Číně). George ale pošilhával po sólové kariéře – první singl Careless Whisper vydal už v roce 1984. Začátkem roku 1986 se proto Wham! rozhodli v nejlepším skončit. Na jejich rozlučkový koncert na stadionu ve Wembley přišlo v červnu 1986 na 80 tisíc smutnících fanoušků.

Roky v „hudebním otroctví“

Talentovanější z dvojice se osamostatnil a mohl začít naplno se sólovou kariérou. Po Michaelově nejúspěšnějším – debutovém – albu Faith (1987), jehož se prodalo přes 20 milionů kusů, se zrodila druhá kolekce Listen without Prejudice, Vol. 1 v roce 1990. Spory a soudy s vydavatelskou firmou Sony poté zavinily, že umělec šest let nevydal řadovou desku. Michael později prohlásil, že kontrakt se Sony byl pro něj doslova „hudební otroctví“.

Z područí japonského giganta ho až v roce 1995 vykoupil David Geffen z DreamWorks spolu s firmou Virgin Records. Úspěch zaznamenaly i jeho desky Older (1996) a Songs From the Last Century (1999). Michaelova zatím poslední řadová deska s názvem Patience vyšla v roce 2004, už opět pod značkou Sony, a o dva roky později zpěvák vydal bilanční desku Twenty Five.

Muži mu prý hází klacky pod nohy

Osobní život zpěváka a skladatele prolínají různé drogové excesy. Například v 2006 během rozhovoru s britskou televizí ITV1 kouřil hašiš, o kterém tehdy tvrdil, že se po něm cítí šťastný a vyrovnaný. V roce 2007 přišel na dva roky o řidičský průkaz a byl odsouzen ke 100 hodinám veřejných prací. Tehdy také tvrdil, že ostatní muži žárlí na jeho bezstarostný životní styl a hází mu klacky pod nohy. „Jsem gay, kouřím trávu a žiju si díky svému talentu přesně tak, jak chci. Představuju ideál, jehož se ostatní museli vzdát, a to mi mají za zlé. Zvláště muži,“ uvedl kontroverzní zpěvák.

Pod vlivem omamných látek byl také v červenci 2010, kdy se svým vozem naboural do obchodu v Londýně. Policie ho našla na místě činu a poslala ho na osm týdnů do vězení.

Podzim 2011: tři týdny v kómatu

Do největších potíží se ale zpěvák dostal v listopadu 2011. Tehdy byl ve Vídni uprostřed evropského turné Symphonica: The Orchestral Tour, které odstartoval v srpnu ve Státní opeře Praha, hospitalizován s akutním zápalem plic. Na tři týdny upadl do kómatu a jeho život visel na vlásku. Zachránili ho vídeňští lékaři a zpěvák byl krátce před Vánocemi 2011 propuštěn domů.

Zkušenost s akutní nemocí ho inspirovala k napsání nového singlu White Light (Bílé světlo), který zazpíval loni na závěrečném ceremoniálu letních olympijských her v Londýně. Na nemocí přerušené turné navázal Michael v září 2012 právě ve Vídni, kde jako poděkování rozdal tisíc vstupenek zdarma.

Vztah s partnerem – zábava i bolest

Australskou část svého turné však kvůli psychickým problémům zrušil. „Od mé loňské nemoci se marně pokouším překonat trauma, před nímž mě lékaři, kteří mi tehdy zachránili život, varovali. Jakmile dokončím koncerty v Británii, půjdu na léčení, na které jsem už měl jít dávno,“ vysvětlil tehdy v oficiální zprávě.

Se svým dlouholetým partnerem Kennym Gossem se Michael rozešel před čtyřmi roky a věnoval mu písničku Where I Hope You Are. „Vztah s tímto mužem mi přinesl hodně zábavy a také hodně bolesti,“ řekl Michael a odkazoval tím ke Gossově závislosti na alkoholu, kterým řešil smrt svých rodičů, a také závislosti na drogách, která ho přivedla do vězení.

 

Život mu zachránili nejen lékaři,
ale také „zázračná postel“
„Ahoj všichni, opět nadešel čas! Zahájím turné a budu zpívat mužům a ženám, kteří mi zachránili život,“ napsal začátkem loňského září před koncertem ve Vídni George Michael na Twitteru. „Rád bych využil této příležitosti, abych v první řadě poděkoval vídeňským doktorům a sestřičkám, kteří se o mě tak úžasně starali.“

Michaelova koncertu v rakouské metropoli se zúčastnilo na tři sta členů personálu – od lékařů po uklízečky – pracujícího v nemocnici, v níž zpěvák trávil nejtěžší dny svého života. V některých chvílích byl jeho stav skutečně kritický.

Prominentního pacienta tehdy udržovala při životě i „zázračná postel“, která v přepočtu přijde na tři miliony korun. Pomáhala mu v situaci, když u něj nastal syndrom akutní respirační tísně. Tehdy se totiž člověku přestane okysličovat krev, což má často smrtelné následky. „Ta postel mu pravděpodobně zachránila život,“ uvedla lékařka Carol Cooperová.

Vyhřívaná postel je vybavena komplexním systémem pro pacienty s akutními dýchacími potížemi. Lůžko se neustále naklání ze strany na stranu, což má snížit tlak na plících. „Když plíce dobře nefungují, srdce musí namáhavě pumpovat, aby vehnalo krev do celého těla, což ztěžuje přežití. Tato postel pomáhá k tomu, aby plíce fungovaly co nejlépe,“ vysvětlila Cooperová.

hudební legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.