Konstruktér Paul Mauser stvořil 
odolnou pušku, jež se stala legendou

Konstruktér Paul Mauser stvořil
odolnou pušku, jež se stala legendou

26. 6. 2013

Německý průmyslník a konstruktér střelných zbraní Peter Paul Mauser vstoupil do historie jako tvůrce slavné opakovací pušky Gewehr 98. Německá armáda s ní prošla první světovou válkou a z výzbroje ji definitivně vyřadila až v roce 1945.

S principy fungování palných zbraní se Paul Mauser, který se narodil před 175 lety, 27. června 1838, seznámil už v útlém věku, neboť jeho otec pracoval ve zbrojní továrně. Po vojně se Paul spojil se svým bratrem Wilhelmem a společně vyvinuli pušku, kterou počátkem 70. let 19. století zavedla do své výzbroje armáda čerstvě sjednoceného Německa.

Během následujících pokusů vyvinul Paul Mauser vlastní systém válcového odsuvného závěru, což je kritická součást každé palné zbraně. Mauserem navržený mechanismus vynikal snadnou obsluhou a spolehlivostí i při hrubším zacházení.

V roce 1898 zavedla německá armáda do své výzbroje opakovací pušky s Mauserovým uzávěrem. Zbraň nesoucí označení Gewehr 98 se osvědčila a Mauserova zbrojovka ji úspěšně exportovala. Díky tomu se „mauserovka“ stala v řadě zemí vzorem standardní vojenské opakovačky. Mauserův otočný odsuvný závěr se dodnes používá například u loveckých pušek.

Proslavný konstruktér Paul Mauser byl za své zásluhy povýšen německým císařem do šlechtického stavu. Zemřel nedlouho před vypuknutím první světové války, 29. května 1914.

konstruktéři
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.