Agnieszka Hollandová: Praha
a rok 1968 mě ovlivnily na celý život

Agnieszka Hollandová: Praha
a rok 1968 mě ovlivnily na celý život

1. 7. 2013

Polská režisérka a předsedkyně hlavní poroty karlovarského festivalu Agnieszka Hollandová uvedla v Městském divadle v Karlových Varech svou téměř čtyřhodinovou minisérii Hořící keř. Letos na jaře ji v patnácti evropských zemích odvysílala placená televize HBO, která ji produkovala.

Scénář jako těžký dárek

„Nemyslím si, že by mělo být pravidlem, aby české náměty, scénáře a historii realizovali cizinci, i když se to občas povede. Já jsem se k tomuto projektu dostala díky několika mladým lidem. Donesli mi scénář jako jakýsi těžký dárek. Ani jsem netušila, že to pro mě bude tak důležité,“ řekla Hollandová před projekcí. Tato někdejší absolventka FAMU studovala v Praze právě koncem 60. let, zažila tu vzrušenou atmosféru „pražského jara“ i počínající normalizace.

„Tahle zkušenost poznamenala celý můj život i můj pohled na svět, lidi v něm, politiku, morálku, slabost a sílu lidstva. Jsem vděčná scenáristovi Štěpánu Hulíkovi a dalším spolupracovníkům. Uvěřili, že jde o něco, co by se mělo vyprávět s celou svou složitostí, svobodou a odvahou,“ dodala Hollandová.

Hořící keř je vzpomínkou na Jana Palacha

Nákladný projekt Hořící keř je věnován památce studenta pražské Filozofické fakulty Jana Palacha, který se 16. ledna 1969 na Václavském náměstí v Praze zapálil ve snaze vyburcovat společnost, aby se nesmířila s vývojem po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. O tři dny později zemřel.

Světovou premiéru měl v lednu v Praze. Vzápětí byl v mezinárodní premiéře uveden na MFF v Rotterdamu. Hlavní roli ztvárnila slovenská herečka Tatiana Pauhofová. Hraje advokátku Palachovy rodiny Dagmar Burešovou, která obhajovala disidenty. Poslance Viléma Nového, který tehdy Palachův čin zlehčoval lživým prohlášením o „studeném ohni“, hrál Martin Huba. V dalších rolích se objevili Petr Stach, Jaroslava Pokorná, Ivan Trojan, Vojtěch Kotek, Igor Bareš, Jan Budař, David Novotný a Stanislav Zindulka. Trojan získal v polovině června za svůj výkon na Mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu Zlatou nymfu.

1968
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.