Princezna Diana a vévodkyně Kate: 
v čem se podobají a čím se liší

Princezna Diana a vévodkyně Kate:
v čem se podobají a čím se liší

9. 7. 2013

Jak se Kate, manželka britského prince Williama chystá porodit malého následníka trůnu, čeká na ni nová vlna srovnávání s její zesnulou tchyní, princeznou Dianou. Přitom tyhle dvě ženy se osobně nikdy nesetkaly. Kate Middletonová se seznámila se svým princem až čtyři roky po předčasné smrti Diany. William jí nicméně coby zásnubní prsten věnoval safírový prsten své matky s tím, že tohle spojení je správné.

Jedenatřicetiletá vévodkyně je s princeznou Dianou srovnávána často a navzdory popularitě mladého páru z těchto srovnání občas vychází jako poražená. Zesnulá princezna si získala veřejnost svou otevřeností i osobním kouzlem, její lidský přístup z ní učinil silný symbol. Byla označována za „lidovou princeznu“ a sama říkala, že si přeje být „princeznou lidských srdcí“.

Obě podporují charitu a udávají modní trend

Stejně jako Diana i Kate navštěvuje nemocné děti a podporuje charitu na pomoc závislým. I Kate je nositelkou módních trendů – její volba šatů často vyvolává nájezd na obchody. Ale Kate se zatím rozhodla držet víc v ústraní a být tišší. Když se v dubnu zúčastnila charitativního vysílání, magazín OK! s nadsázkou vyzýval čtenáře, aby si „poprvé poslechli, jak Kate mluví“.

Obě ženy musely projít jednou z nejtěžších zkoušek příslušníků moderní monarchie – neustálý dohled tisku včetně horečnatých spekulací o možném těhotenství. Zdrženlivost mladé vévodkyně částečně odráží lekce, které monarchie dostala z Dianina života a smrti ve věku 36 let. Princezna, jak známo, zemřela v Paříži při dopravní nehodě, když se její řidič snažil ujet novinářům.

Navzdory tradici vřelý vztah ke svým dětem

Královská rodina je prý odhodlána zabránit jakémukoli opakování Dianiných až příliš veřejných problémů včetně rozvodu s Williamovým otcem princem Charlesem, který se odehrával za plné pozornosti médií.

Ovšem existuje jedna část Dianina života, kterou se mladý pár bude snažit napodobit: její úzký vztah s dětmi, kterým se vzepřela tradici. Bývalý Dianin soukromý tajemník Patrick Jephson řekl, že v tomto ohledu „rozhodně prolomila tradice. Brala Williama s sebou na cesty a pokaždé se starala, aby se dostala domů v době, kdy byl čas uložit děti do postele“. Jephson také vzpomíná, že když cestovala do zahraničí, postarala se, aby byla u telefonu s ohledem na časový posun ve správnou dobu a mohla si s dětmi popovídat po telefonu: „Vždycky je měla v srdci, ať byla kdekoli. A já si troufám tvrdit, že u Kate to bude stejné.“

Kate porodí své dítě v nemocnici St. Mary, kde Diana v roce 1982 porodila Williama, což v té době byla radikální volba – nerodit dítě v královské rezidenci. Rodina bude žít v bytě s jednadvaceti pokoji v Dianině bývalém domově Kensingtonském paláci, který prochází přestavbou za milion liber (asi 30 milionů korun). Tady budou Kate a William vychovávat potomka, který bude třetím v pořadí nástupnictví na trůn.

„Neurozená“ vévodkyně a skutečná šlechtična

S ohledem na jejich osmiletý vztah se zdá být nepravděpodobné, že by jim hrozily neshody, jaké v době, kdy vyrůstal William a jeho mladší bratr Harry, zamořily Dianino manželství. Kate bylo 28 let, když ji William v roce 2010 požádal o ruku, a navíc byla „neurozená“, což by ještě před jednou generací jejich sňatek znemožnilo.

Dianě bylo teprve 19 let, když se v roce 1981 zasnoubila s o třináct let starším Charlesem. Rodiče Diany patřili ke šlechtě a jejich trpkostí provázený rozvod se odehrál, když bylo Dianě osm let. Rodiče vévodkyně Kate se seznámili při práci v letecké společnosti, začali spolu podnikat a zůstávají šťastně sezdáni.

Kate a William královská rodina
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.