Stella Májová strávila herecký život
v Česku, pak se provdala za moře

Stella Májová strávila herecký život
v Česku, pak se provdala za moře

18. 7. 2013

Byť hrála v mnoha filmech, diváci si ji většinou pamatují coby princeznu Zpěvanku v legendární pohádce Byl jednou jeden král. Česká herečka Stella Májová se narodila před 90 lety, 19. července 1923, v Havlíčkově Brodě jako Stella Weingärtnerová. Dětství prožila v Mělníku a už jako malá byla pohybově nadaná. Ve studentském věku hrála v ochotnickém divadle, první filmovou roli Jarmilky jí svěřili v roce 1939 ve filmu Příklady táhnou. V šestnácti letech si tehdy zahrála po boku Růženy Naskové, Nataši Gollové a Jana Pivce. Následovala role ve filmu Studujeme za školou.

V roce 1943 nastoupila do divadla Oldřicha Nového, kde působila do konce války. Poté hrála v divadle Alhambra, to však bylo po únoru 1948 uzavřeno. V 50. letech získala angažmá v divadle Na Fidlovačce. Objevila se ve filmech Stříbrný vítr, Anděl na horách, Princezna se zlatou hvězdou, Pane, vy jste vdova, Co je doma, to se počítá, pánové..., Zabil jsem Einsteina, pánové, Samorost a v seriálu Malý pitaval z velkého města.

V 90. letech odjela Májová do USA za přítelem z mládí Jaroslavem Mrázem, za něhož se pak provdala. V roce 1998, po jeho smrti, se rozhodla nadále žít v kalifornském Falbrooku. Tam také 5. listopadu 2009 zemřela.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.