Bruce Lee: akční hvězda a král
kung-fu s tragickým osudem

Bruce Lee: akční hvězda a král
kung-fu s tragickým osudem

20. 7. 2013

Za svůj krátký život se stihl stát legendou a dodnes inspiruje a ohromuje fanoušky bojových umění po celém světě. Stal se ikonou akčních snímků z přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, ve kterých se díky kung-fu dokázal prosadit proti mnohonásobné přesile a protivníky srážel k zemi precizně provedenými údery. Bohužel zemřel mlád – tragický osud akční hvězdy Bruce Leeho se naplnil právě před čtyřiceti lety, 20. července 1973.

Syn Němky a čínského operního pěvce

Bruce Lee (vlastním jménem Lee Jun Fan) přišel na svět 27. listopadu 1940 v čínské čtvrti amerického San Franciska jako čtvrté z pěti dětí čínského operního zpěváka a jeho ženy německého původu. Podle čínské tradice se narodil v roce i hodině draka (mezi šestou a osmou hodinou ranní), což znamená sílu a rovnováhu. Ještě jako malé dítě se stěhoval s rodiči do Hongkongu. S nikým tam moc nekamarádil, zato propadl bojovému umění kung-fu, které přivedl k dokonalosti. Dokázal pojmenovat každý jednotlivý úder a všechny je vykonat s absolutní přesností.

V roce 1959 se malý, hubený a brýlatý Bruce vypravil do Ameriky stát se „druhým Johnem Waynem a Jamesem Deanem“. Vystudoval filozofii na Washingtonské univerzitě, hovořil anglicky, kantonsky, mandarínsky a japonsky. Zároveň vydatně posiloval a piloval své schopnosti jako instruktor bojových umění. Podařilo se mu proslavit v USA do té doby téměř neznámé kung-fu. První příležitost projevit svůj talent dostal Bruce v televizním seriálu The Green Hornet, který ale neměl dlouhého trvání.

Kliky na dvou prstech a další kousky

Svojí hereckou kariéru úspěšně nastartoval až v rodném Hongkongu akčními filmy Velký šéf a Pěst plná hněvu. Do Hollywoodu ho údajně přivedl kadeřník filmových hvězd, který viděl jeho exhibici, při níž dělal Lee kliky na dvou prstech a ze vzdálenosti jednoho palce skolil pěstí protivníka.

Lee začal hrát malé role také v hollywoodských filmech a hvězdy typu Jamese Coburna či Steva McQueena braly u „Malého draka“ lekce bojového umění. Ve filmech hrál hrdé Číňany, kteří zápasí s nepřáteli utiskujícími jejich národ. Často na plátně utrpěl zranění – to pak vždy zkameněl, ochutnal vlastní krev, rozběsnil se a smetl všechny protivníky, co mu stáli v cestě. Přitom vydával zvířecí zvuky, aby znervóznil soupeře a soustředil svou sílu.

Bolí mě hlava, řekl – a už se nevzbudil

Tři týdny před premiérou filmu Návrat draka točil Bruce v Hongkongu film Hra se smrtí. Osudného 20. července 1973 se tento drobný šlachovitý chlapík omluvil svým kolegům, že ho bolí hlava, a šel si lehnout. Bohužel se už nikdy nevzbudil. Zemřel ještě týž den patrně na krvácení do mozku, způsobené častými údery do hlavy, které utrpěl při zápasech. Bylo mu pouhých 32 let.

O měsíc později přišel do kin Návrat draka, který se stal Leeovým nejslavnějším filmem a vyvolal celosvětovou horečku po bojových uměních.

Křehký muž, takový byl ve skutečnosti

O Bruceovi, z něhož se stala celosvětová ikona kung-fu a vzor čínské etnické hrdosti, byl v roce 2010 natočen v čínštině životopisný film Bruce Lee, My Brother (Bruce Lee, můj bratr). Snímek se zaměřil především na vzpomínky sourozenců a mapuje hercův život od vyrůstání v Hongkongu až po odchod na studia do USA, tedy na ty méně známé okamžiky jeho života. „Tento film nabízí nový úhel pohledu k pochopení člověka. Vidíme někoho, kdo je opravdový a křehký, zatímco Bruce Lee, kterého sledujeme ve filmech, je zbožštělý,“ uvedl Wong Yiu-keung, prezident fan klubu Bruceho Lee v Hongkongu, který působil jako poradce při natáčení.

Časopis Time zařadil krále kung-fu mezi dvacet nejvýznamnějších osobností dvacátého století a jeho socha dnes stojí nejen v rodném Hongkongu, ale také například v Los Angeles nebo bosenském Mostaru.

 

Šokující smrt vyvolala
spoustu dohadů

O příčinách smrti Bruce Leea se šířily nejrůznější spekulace. Zkoumaly se jeho vnitřní orgány, vzorky putovaly dokonce i do Austrálie a na Nový Zéland. Teorie otravy brzy padla. Na veřejnost se dostaly informace patologů, že Bruceho mozek byl
oteklý jako houba. Jeden z lékařů po prozkoumání případu uvedl, že smrt nastala v důsledku přecitlivělé reakce na lék Meprobamat nebo Aspirin. Jiní experti to však označují za málo pravděpodobné, neboť takových případů se stává velmi málo.

Dva pohřby Malého draka:
v Hongkonku a pak v Seattlu

Bruce Lee měl dva pohřby – jeden v Hongkongu pro desetitisíce svých příznivců, druhý v Seattlu, kde byl také skutečně pohřben. Tento obřad byl jen pro úžší skupinu několika set lidí, příbuzných a přátel. Bruce byl pohřben v čínském oděvu, který nosil ve filmu Enter the Dragon (Drak přichází).

Jaký otec, takový syn. Bohužel
to platilo i o předčasném úmrtí

Velmi podobný osud potkal i Bruceova syna Brandona, který se narodil v kalifornském Oaklandu 1. února 1965. Prvních osm let života strávil v Hongkongu a mluvil plynně kantonsky. Než se naučil chodit, už se uměl prát – po otci zdědil zápasnické geny. Studoval bojová umění a herectví. Jeho prvním filmem byl v roce 1986 Kung-fu: The Movie. Jenže i Brandon zemřel velmi mladý. Osudným se mu stalo natáčení gotického thrilleru Vrána na jaře 1993. V poslední březnový den roku 1993 při natáčení scény, ve které měl být zabit hlavní hrdina a jeho milenka, zasáhla Brandona střela vypálená nešťastnou náhodou z rekvizitní zbraně. V nemocnici při pětihodinové operaci sice vyňali projektil, který mu prolétl břichem a uvízl v páteři, ale krátce poté Brandon Lee ve věku 28 let zemřel.

herecké legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%