Krycí jméno Hluboké hrdlo aneb
Kdo promluvil v aféře Watergate

Krycí jméno Hluboké hrdlo aneb
Kdo promluvil v aféře Watergate

16. 8. 2013

Za jedním z největších skandálů v historii USA – aférou Watergate, která vedla v polovině 70. let k dosud jediné rezignaci amerického prezidenta v dějinách, stál agent Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Mark Felt. Tento náměstek ředitele FBI tehdy předal důvěrné informace dvojici reportérů deníku The Washington Post (WP) Carlu Bernsteinovi a Bobu Woodwardovi. Po třicet let se o tomto zdroji mluvilo jen pod krycím jménem Deep Throat (Hluboké hrdlo).

Prezident Nixon musel rezignovat

Aféra Watergate vypukla v červnu 1972, kdy policie zadržela pět mužů při pokusu instalovat odposlouchávací zařízení ve štábu Demokratické strany ve Washingtonu (komplex budov se jmenoval Watergate). Záhy deník WP napsal, že stopy vedou do štábu za znovuzvolení republikánského prezidenta Richarda Nixona. Ten sice na podzim téhož roku mandát obhájil, ale po dvou letech kvůli aféře rezignoval, aby se vyhnul obvinění v Kongresu.

Skandál vedl k odsouzení dvacítky osob, včetně úředníků Nixonovy administrativ. Odstoupivší prezident Nixon dostal od svého nástupce a svého bývalého viceprezidenta Geralda Forda plnou imunitu.

Byl jsem to já, přiznal agent FBI

Identitu Felta jako klíčového zdroje v aféře znali pouze tři lidé – kromě Bernsteina, Woodwarda i tehdejší šéf WP Ben Bradlee. Měla zůstat tajná až do Feltovy smrti. V roce 2005 ji však sám Felt odhlalil v rozhovoru pro časopis Vanity Fair. „Byl jsem to já,“ přiznal se tehdy, ale odmítl o sobě mluvit jako o hrdinovi.

Bývalý náměstek FBI Felt zemřel o tři roky později, 18. prosince 2008 v požehnaném věku 95 let. Od narození tohoto muže (17. srpna 1913) právě uplynulo rovných 100 let.

O aféře Watergate vzniklo v roce 1976 filmové drama Všichni prezidentovi muži s Dustinem Hoffmanem a Robertem Redfordem v roli důsledných a odvážných reportérů. Film získal tři Oscary.

politika USA
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.