Obličej podle baleríny, tělo podle 
sochařovy ženy, to je Malá mořská víla

Obličej podle baleríny, tělo podle
sochařovy ženy, to je Malá mořská víla

21. 8. 2013

Určitě už jste ji někdy viděli. Když ne na vlastní oči, tak alespoň na fotografii. Je něžná, křehká a zasněně sedí na kameni u břehu moře v dánské Kodani.

Poprask kolem cesty do Číny

Co všechno Malá mořská víla pro obyvatele hlavního města a potažmo i všechny Dány znamená, to se naplno ukázalo v roce 2010. Tehdy se jednalo o zapůjčení sochy na výstavu Expo do čínské Šanghaje, aby ozdobila dánský pavilon. Vzbudilo to velký poprask. Dánský parlament přerušil debatu o řešeních ekonomické krize a vášnivě debatoval o tom, jestli sochu pustí, nebo ne. Proti byla i většina obyvatel Kodaně. Nakonec ale víla vůbec poprvé odplula. Když se po osmi měsících vrátila domů, přivítaly ji bez ohledu na špatné počasí stovky Dánů s vlaječkami, dechovka a emotivní projev zástupce radnice, která sochu vlastní.
 
Bronzová socha je dílem Edvarda Eriksena, který ji zhotovil na zakázku pro Carla Jacobsena, syna majitele pivovaru Carlsberg. Toho nadchl balet na motivy slavné pohádky Hanse Christiana Andersena. Obličej víly sochař vytvořil podle baleríny Ellen Priceové, jež v roce 1909 tančila titulní roli hrdinky, která se zamilovala do pozemského prince. Tělo Malé mořské víly pak Eriksen vymodeloval podle své ženy Eline. Socha měří 1,25 metru a váží 175 kilogramů.

Každý rok ji navštíví aspoň milion lidí

„Stará dáma“ má pohnutý život: vandalové jí už dvakrát uřízli hlavu (1964 a 1998), jednou ruku a přežila i několik barevných protestních přelivů. V roce 2003 ji někdo dokonce svrhnul do moře pomocí výbušniny. Často se na víle vyřádili i recesisté, zahalili jí tvář muslimskou burkou, nasadili brýle či ji obdarovali vibrátorem. Dánové ale vždy vše opravili a dali sochu do původního stavu. Kvůli větší bezpečnosti byla rovněž přemístěna do větší hloubky.

Malá mořská víla – dívka, která má napůl nohy a napůl ploutve – je bezkonkurenčně nejfotografovanější sochou Dánska. Vedle turistů k ní obvykle míří i čerství svatebčané nebo námořníci, kteří se vydávají na delší dobu na moře.

Půvabný symbol střeží vjezd do severského přístavu už 100 let, od 23. srpna 1913. Na promenádu Langelinie k oblíbené víle každoročně zavítá nejméně milion lidí.

socha
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.