Senior v plavkách. Ano, ale v jakých?
Ilustrační foto: Pixabay

Senior v plavkách. Ano, ale v jakých?

7. 8. 2021

Všimli jste si toho také? Senioři se dělí na ty, kteří považují svléknutí se do plavek za něco naprosto nevhodného a na ty, kteří se na plážích či zahradách pohybují oblečení stejně spoře, jako když jim bylo třicet. Která cesta je lepší? Jak už to bývá, ta zlatá střední. Zkusíme ji najít.

Letošní léto sice koupání příliš nepřeje, ale udělat si jasno v tomto ošemetném tématu se bude hodit i do příští letní sezony. Ostatně, právě teď se plavky dají výhodně pořídit ve výprodejích, takže je vhodný čas se trochu ponořit do problému: Co na sebe, když je venku vedro, chceme se koupat, opalovat nebo jen tak lenošit na pláži či na zahrádce.

To už se nehodí. Opravdu?

Takhle vypadal nedávný hovor dvou sousedek sedmdesátnic. Jedna se právě vrátila z řeckého ostrova. „Bylo tam skvěle, příští rok jedu znovu, už se těším, jak si koupím nové plavky.“

„Já už bych si plavky neoblékla, to se v našem věku nehodí,“ prohlásila druhá.

„A v čem se koupeš?“

„Já už bych k vodě nešla. Nedovedu si představit, že bych své staré tělo někde ukazovala. Jak by se tam na mě lidé asi dívali? Staré tělo už do plavek nepatří.“

Nemá pravdu. Samozřejmě, že nemá. Staré tělo patří do plavek úplně stejně jako tělo mladé a skutečnost je taková, že na pláži na řeckém ostrůvku opravdu nikdo nepozoruje, kolik má kdo vrásek. To by se nemohli do plavek svléknout všichni, kdo mají nějaký ten špek, břicho, jizvu. Na druhé straně tu však máme další zážitek z letošního léta. Vypráví jej šedesátnice, která se vrátila z Chorvatska.

„Vedle nás ležel asi sedmdesátiletý chlapík v miniaturních červených plavkách. S oblibou v nich chodil i v poledne do bufetu. Pořád se tam protahoval, plavky si upravoval. Bylo to dost nechutné. Opravdu nikdo neměl náladu dívat se při jídle na jeho scvrklé staré tělo. Byl prostě směšný a hodně lidí se mu za zády také posmívalo.“

Ano, tělo, kterému je více než padesát let, je jiné, než tělo dvacetileté a proto si zasluhuje jiné oblečení na pláž. Je to pro jeho dobro, ne proto, že bychom mu snad nechtěli dopřát pěkné moderní barevné plavky. Právě naopak. Na trhu je dnes nepřeberné množství dámských i pánských plavek a k nim patřící oblečení určené právě na pláž. Není třeba utrácet tisíce, stačí chytře promyslet, co právě naší postavě a věku bude slušet.

Správně zvolená barva i střih

Největší záhadou je, proč si mnohé ženy myslí, že plavky pro dámu vyššího věku zásadně musí být vcelku a s velkými nevkusnými květinovými vzory. Všimněte si, jak v nich ženy vypadají. Jako sudy, jako velcí barevní flekatí brouci. Břicha, která chceme schovat, tento typ plavek, jen zvýrazňuje. Vybírejme plavky jednobarevné. Zeštíhlují. Není pravda, že vzory a květy odvedou pozornost od problematických partií, jako je třeba velký zadek, silná stehna, povislá ňadra či křečové žíly. Jednoduché černé, modré či zelené plavky působí mnohem lichotivěji.

Důležitější než barva je však střih. Jestliže nechcete příliš odhalovat tělo, volte ty vcelku, ale nikde není psáno, že by seniorky neměly nosit plavky dvojdílné. Jde jen o to, mít kvalitní podprsenku, která zpevňuje, nikoli nevyztuženou, která z ňader dělá ponožky. Hitem letošního roku na plážích v Řecku, Španělsku i Chorvatsku však byly plavky, které tvoří vyšší kalhotky a jakési tričko na ramínkách. Jsou to v podstatě plavky vcelku, tedy vypadají tak na pohled, ale tvoří je dvě části. A vesměs je měly dámy vyššího věku nebo ty plnějších tvarů. Proč jsou tak oblíbené? Žena se v nich necítí příliš odhalená, když jde do vody. Když pak leží na pláži, klidně si může vršek trochu vyhrnout, aby si opálila břicho. A když vstane, zase si ho prostě stáhne. Tenhle druh plavek už nabízejí i u nás různé prodejny, stačí jen více zapátrat a nedržet se předsudku, že plavky musí být vždy vcelku a s květinovým vzorem.

Volné a vzdušné oblečení

Všimněme si mladých děvčat v zahraničí. Na pláž přicházejí ve volných košilích. Jsou pohodlné a na plavkách působí mladistvě, elegantně, rozhodně lépe než trička, kraťasy či podivné šaty připomínající zástěry, které jsou u mnoha seniorek tolik oblíbené. Volná lehká košile na plavkách, velká plátěná nebo slaměná taška přes rameno a sluneční brýle. To je výbava, se kterou můžeme směle vyrazit na pláž, ať je nám čtyřicet nebo sedmdesát, a vždycky budeme vypadat dobře.

A rada pro pány? Plavky jsou od toho, aby se v nich koupalo. Do restaurace či baru se v nich nechodí, byť je poledne a bar je na pláži. Volné plavky typu kraťasy vypadají lépe než obepnuté malé plavečky typu slipy. Ty sluší dvacetiletým adeptům v soutěži o nejkrásnějšího muže, sedmdesátníkům opravdu ne. Senior v bílém volném triku, modrých kraťasech a bílých teniskách, je ovšem šik, ať už seče zahrádku v Beskydech nebo jde na pláž v Saint Tropez.

Zkusme si z toho něco zapamatovat, prozkoumat obchody s plážovým oblečením, vyzkoušet to, co se nám dosud zdálo, že se pro nás nehodí. Možná, že pak v příští letní sezoně ubude seniorů a seniorek, kteří si myslí, že už plavky nejsou pro ně.

koupání móda
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%