Stiskněte spoušť, my zařídíme zbytek, 
hlásala firma Kodak. A měla pravdu!

Stiskněte spoušť, my zařídíme zbytek,
hlásala firma Kodak. A měla pravdu!

3. 9. 2013

Americký vynálezce a zlepšovatel George Eastman zpřístupnil fotografování masám. To není vůbec žádná nadsázka, nýbrž realita. Před jedním a čtvrt stoletím, 4. září 1888, získal patent na fotografický aparát na svitkový film. Tím byly položeny základy společnosti Kodak, která se výrazně zasloužila o rozvoj fotografického průmyslu.

George Eastman se narodil v New Yorku 12. července 1854. O fotografování se začal zajímat nedlouho před svými pětadvacátými narozeninami, kdy spolu s několika přáteli plánoval cestu do dnešní Dominikánské republiky. Z výletu nakonec sešlo, ale vášeň pro fotografování už Eastmanovi zůstala.

Vysoké finanční náklady a celková zdlouhavost výroby snímků přiměly Eastmana k pokusům celý proces zjednodušit. V roce 1880 si nechal patentovat emulzi pro výrobu suchých fotografických desek a také přístroj na jejich výrobu. Později Eastman představil svůj další revoluční vynález v podobě svitkového filmu.

Eastman nebyl pouze vynálezcem, ale také schopným obchodníkem. Jím založená společnost Kodak zahájila hromadnou výrobu jednoduchých fotoaparátů pro masy. Pod heslem „Stiskněte spoušť, my zařídíme zbytek“ nabízela rovněž služby spojené s vyvoláváním snímků.

George Eastman zemřel 14. března 1932. Firma Kodak smrt svého zakladatele přežila a dlouhá léta byla lídrem v oboru. Nohy jí podrazila až digitální fotografie, jejíž nástup Kodak nezachytil včas. Nedávno společnost se štěstím unikla krachu a do budoucna se chce místo fotoaparátů soustředit na výrobu tiskáren.

fotografování vynálezy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.