Sídlo Bašára Asada: mramorový 
palác s výhledem na Damašek

Sídlo Bašára Asada: mramorový
palác s výhledem na Damašek

12. 9. 2013

O povaze diktátora se lze mnohé dozvědět z toho, jak bydlí a jak si zařizuje svůj soukromý prostor. Pokud bychom duši syrského vůdce Bašára Asada posuzovali podle jeho oficiálního sídla v Damašku, museli bychom mu přiznat vkus, ale také náklonnost k pompéznosti, monumentalitě a troše nepohodlí, soudí ve svém blogu v britském deníku The Guardian architekt Oliver Wainwright.

Husajn obdivoval blondýny, Kaddafímu se líbily plakáty

Saddám Husajn měl svého času slabost pro zlaté záchody a nástěnné malby s erotickou tematikou. Zdi jeho apartmá byly pokryté obrazy spoře oděných blonďatých krásek, které sedí na létajících kobercích nebo zápasí s hady. Svou zálibu v historii pak demonstroval stavbami inspirovanými babylonskými paláci, které ve výsledku vypadaly jako jakýsi islámsko-brutalistní pastiš.

Plukovník Kaddáfí dával naproti tomu přednost prostému životu. Raději přespával v luxusním beduínském stanu na nádvoří svého opevněného sídla a jeho osobní styl tvořily nejen zbraně vykládané drahokamy a trůny ve tvaru mořských panen, ale také plakáty oblíbených hvězd nad postelí.

Asadovo bělostné sídlo na hoře Kásjún

Co ale víme o Asadovi? Mnoho toho není. O vkusu vládců se toho veřejnost dozví nejvíc poté, co je někdo svrhne a vyplení jejich pečlivě střežené soukromé příbytky.

Když novinář Andrew Gilligan v roce 2011 dělal s Asadem rozhovor, byl hostem v jeho soukromém domě. Podle něj šlo o poměrně obyčejnou předměstskou vilu, tam už ale syrský vládce určitě nebydlí. Můžeme se tedy soustředit na oficiální sídlo v Damašku, které dal postavit Bašárův otec Háfiz. Jde o jakousi moderní Akropoli – rozlehlé bělostné sídlo na hoře Kásjún, kam míří oficiální návštěvy.

Cena? Odhadem stovky milionů dolarů

Komplex navrhl v letech 1975 až 1979 renomovaný japonský architekt Kenzó Tange, mimo jiné autor mírového památníku v Hirošimě. Dokončen byl až v roce 1990. Navzdory tomu, že jeho stavba stála podle nejrůznějších odhadů stovky milionů dolarů, si ho syrští vládci příliš neoblíbili.

Háfiz Asad v něm odmítal bydlet s tím, že jde o sídlo určené jeho nástupci, nejstaršímu synovi Basilovi. Ten však neměl šanci se do paláce nastěhovat, protože zemřel při automobilové nehodě v roce 1994. Plně ho tedy využil až Bašár Asad, ale ani on v něm ale neměl svůj soukromý byt.

Neosobní prostory si oblibu nezískaly

Palác obložený bílým mramorem, jehož stěny narušují jen střílnová okna a velkoplošné zasklení, je velmi impozantní, za silnými zdmi se skrývají vnitřní nádvoří a rozlehlé reprezentační prostory. Fasáda je téměř bez dekorací a zevnitř budova připomíná spíše kongresové centrum – obrovské, neosobní prostory, potemnělé chodby pokryté rudým kobercem, místo, které postrádá jakýkoli osobní otisk svého majitele a je bezduché skoro jako vstupní hala průměrného hotelu.

Stavba, která má dělat dojem, ve svých obyvatelích náklonnost nebudila. Asad starší si třeba stěžoval na dlouhé schodiště, které vede do jeho kanceláře a je sice působivé, ale pro návštěvníky velmi nepohodlné.

Pokud by tedy někdy v budoucnu přece došlo na pozemní vojenskou operaci, neužili by si vojáci při zabírání Asadova sídla žádných velkých překvapení jako v Bagdádu či Tripolisu – zato by si ve zdejších sálech mohli zahrát basketbal, uzavírá ironicky Wainwright.

architektura politika
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%