Humorné Nobelovy ceny
pro Lukašenka i pomatené vědce

Humorné Nobelovy ceny
pro Lukašenka i pomatené vědce

13. 9. 2013

Další várka laureátů žertovných Nobelových cen vzešla z vyhlašování na Harvardově univerzitě v Massachusetts. „Ignobelovky“ jsou humornou obdobou Nobelových cen.

Ig Nobelovu cenu za mír tak letos získal společně běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který zakázal tleskání na veřejnosti, a jeho běloruská policie za to, že „za nelegální potlesk na veřejnosti zadržela jednorukého muže“.

Ano, po hladině rybníka se dá běžet. Ale na měsíci...

Cenu za bezpečné inženýrství obdržel zesnulý americký výzkumník Gustano Pizzo. Vytvořil totiž systém na chytání únosců letadel do pastí jejich zabalení do balíku a poslání na padáku do rukou policie.

Tým vědců z Británie, Nizozemska a Německa dostal cenu pravděpodobnosti za to, že stanovili postulát, podle nějž „čím déle kráva leží, tím pravděpodobnější je, že brzy opět vstane“. Zjistil také, že jakmile jednou stojí, nedá se nijak snadno odhadnout, jak brzy si opět lehne.

Cena za fyziku míří k vědcům, kteří zjistili, že někteří lidé by byli fyzicky schopní běžet po hladině rybníka, pokud by tedy tito lidé i rybník byli na Měsíci.

Hovnivál najde cestu podle Mléčné dráhy

Spojenou cenu za biologii a astronomii dostal tým vědců ze Švédska, Austrálie, Německa a Británie, kteří odhalili skutečnost, že ztratí-li se hovnivál, dokáže najít správnou cestu a navigovat podle Mléčné dráhy.

A studie vědců, kteří potvrdili, že opilí lidé si opravdu myslí, že jsou přitažlivější, získala cenu za psychologii.

Vědě významně posloužil i mrtvý rejsek

Tým z Japonska a Německa se rozhodl podívat na odedávný problém, proč nás krájení cibule nutí plakat – ovšem zjistil pouze to, že tento biochemický proces je „ještě složitější, než si vědci dosud mysleli“.

Cenu za archeologii obdržel americko-kanadský tým, který povařil mrtvého rejska, spolkl ho bez žvýkání a pak pečlivě zkoumal vlastní exkrementy, aby zjistil, které kosti se v lidském zažívacím traktu rozloží, a které ne.

ocenění vědci
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.