Trenér Scotty Bowman: hráči ho 
nesnášeli, ale on z nich dělal vítěze

Trenér Scotty Bowman: hráči ho
nesnášeli, ale on z nich dělal vítěze

17. 9. 2013

Mnozí sportovní znalci ho považují za nejlepšího hokejového trenéra všech dob. To se dá samozřejmě jen těžko změřit. Jisté však je to, že tenhle kanadský kouč je nejúspěšnějším trenérem historie NHL!

Scotty Bowman získal se svými týmy rekordních devět Stanleyových pohárů. Celkem v NHL odkoučoval 2141 utkání, dalších 353 přidal v play off a suverénně dominuje historickým tabulkám. Jeho týmy vyhrály 1244 zápasů v základní části NHL a 223 v playoff.

Nejvíce se Williamu Scottovi Bowmanovi dařilo s jeho rodným Montrealem, s nímž triumfoval pětkrát (v roce 1973 a v letech 1976 až 1979). Ale pozor, nemyslete si, že byl mezi hráči nějak zvlášť oblíben. Steve Shutt, montrealský střelec, o Bowmanovi výstižně řekl: „Víte, my ho 364 dní v roce nesnášeli. Ale v ten 365. den jsme dostali prsten pro vítěze Stanley Cupu.“

Dalšího prvenství ve Stanley Cupu dosáhl Bowman s Pitsburghem (1992) a zbývající primáty získal s Detroitem (1997, 1998 a 2002). Tam také po třetím titulu ukončil kariéru.

Scotty Bowman, který 18. září oslaví osmdesátiny, byl dvakrát oceněn trofejí Jacka Adamse za nejlepšího trenéra NHL (1977 a 1996) a v roce 1991 byl uveden do hokejové síně slávy.

 

Čechoslováci? Hm, to jsou ti,
co mají hezké dresy, řekl přezíravě

Trenéra Bowmana si dobře pamatují i starší čeští příznivci hokeje. Bowman vedl týmy kanadských profesionálů na Kanadských pohárech 1976 a 1981. V roce 1976 skončilo jeho mužstvo první, když ve finále porazilo až v prodloužení Československo 5:4. Ovšem předtím, v základní skupině, jsme celou Kanadu vyděsili, když jsme sebevědomé, ba až nafoukané profesionály porazili 1:0. Byla to tehdy velmi sladká pomsta za Bowmanovu předzápasovou odpověď na novinářskou otázku, co se mu líbí na československých hokejistech. „Co?“ řekl a na chvíli jako přemýšlel. Pak s přezíravou sebedůvěrou utrousil: „Mají hezké dresy...“ Po šokující porážce 0:1 svou bohorovnost ztratil.


Nejlepší trenéři historie:
Bowman úplně nejvýš
Když loni v květnu sestavoval list MF Dnes žebříček deseti nejlepších hokejových trenérů historie, postavil Bowmana úplně nejvýš, tedy na první příčku: 1. Scotty Bowman, 2. Viktor Tichonov, 3. Toe Blake, 4. Arkadij Černyšov, 5. Herb Brooks, 6. Ivan Hlinka, 7. Arne Strömberg, 8. Luděk Bukač, 9. Al Arbour, 10. Anatolij Tarasov.
 

hokej sportovní legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%