Antarktidu objevil syn baltských 
Němců v carských službách

Antarktidu objevil syn baltských
Němců v carských službách

19. 9. 2013

Velel výpravě, která v lednu 1820 objevila Antarktidu – nejen tím se ale ruský námořní důstojník Fadděj Bellingshausen zapsal do historie. Během této své nejúspěšnější expedice byla kromě Antarktidy objevena i řada ostrovů v Atlantickém a Tichém oceánu. A dnes nese Bellingshausenovo jméno například moře u Antarktidy, pánev v Tichém oceánu, ostrov v souostroví Tuamotu, mys na Sachalinu, ale i kráter na Měsíci.

Fadděj Bellingshausen se narodil před 235 lety, 20. září 1778, jako Fabian Gottlieb von Bellingshausen do rodiny baltských Němců na dnes estonském ostrově Saaremaa. V deseti letech se přihlásil jako kadet k carskému námořnictvu a v osmnácti absolvoval námořní akademii. Tehdy také tento velký obdivovatel Jamese Cooka poruštil své jméno. V letech 1803 až 1806 se účastnil první ruské námořní výpravy kolem světa.

Ve válce s Tureckem (1828 až 1829) velel skupině lodí, jež zaútočila v září 1828 na Varnu. Později stál v čele jedné z divizí baltské flotily a od roku 1839 až do své smrti v lednu 1852 byl vojenským gubernátorem Kronštadtu. V této funkci mu byla udělena hodnost admirála (1843) a řád Vladimíra prvního stupně.

objevitelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%