„Kdo je ten chlapík? Nezazpíval 
bych to líp,“ řekl Pavarotti o Bocellim

„Kdo je ten chlapík? Nezazpíval
bych to líp,“ řekl Pavarotti o Bocellim

21. 9. 2013

Specialitou zpěváka Andrey Bocelliho jsou melodické romantické písně s doprovodem klasického symfonického orchestru, které žánrově lavírují na pomezí vážné hudby a popu. Právě jimi si nevidomý italský tenorista zajistil světový věhlas i nesporné komerční úspěchy.

Lidé ho milují, kritici jsou o mnoho vlažnější

Bocelli patří v současné době k nejoblíbenějším interpretům. A to i navzdory kritikům, kteří se léta hádají, zda je jeho popularita jen vydařeným marketingovým tahem, nebo jestli může být oprávněně považován za špičkového tenoristu.

Hvězda rodáka z Toskánska přitom začala stoupat poměrně pozdě. Bocelli nejprve vystudoval práva, ale v tomto oboru pracoval jen krátce, daleko víc ho to táhlo k hudbě a zpěvu.

Štěstí neznámého barového klavíristy z Pisy

V roce 1992, kdy mu bylo 34 let, pomohl Bocellimu jeho slavný krajan Zucchero. Bocelli jako zcela neznámý barový klavírista z Pisy, který přes den bral kurzy operního zpěvu, poslal Zuccherovi svůj demosnímek. Zucchero jej ukázal Lucianu Pavarottimu, s nímž točil duet Miserere, a ten řekl obdivně: „Kdo je ten chlapík? Mě už nepotřebuješ, ani já bych to nezazpíval líp.“ A tak Zucchero vytočil Bocelliho telefonní číslo. „Když mi Zucchero zavolal a nabídl mi spolupráci, byl jsem v sedmém nebi,“ vzpomíná Bocelli.  

Pavarotti a Zucchero se stali jeho patrony a zasloužili se o jeho první kroky v hudebním byznysu. Na jednom z koncertů, které pořádal božský Luciano v Modeně, mohl tehdy ještě málo známý Bocelli vystoupit po jeho boku! Co víc si mohl začínající pěvec přát?

První album Il mare calmo della sera vydal Andrea Bocelli o dva roky později, zazářil ale až s Romanzou (1997). Od té doby vydal zhruba dvě desítky alb a vystupuje doslova po celém světě.

Manželku vyměnil za manažerku

Třikrát se Bocelli, který 22. září slaví pětapadesátiny, představil také v Praze (2003, 2005 a letos v březnu). A měl úspěch. Při posledním koncertě musel třikrát přidávat a jeho vystoupení završily dlouhé ovace stojícího publika.

Bocelli, jemuž v dětství postupně slábl zrak, až o něj ve dvanácti letech úplně přišel, je nyní trojnásobným otcem. S bývalou manželkou má dva dospívající syny Amose a Mattea. Loni se mu pak narodila dcera Virginia, která vzešla ze zpěvákova vztahu s jeho manažerkou.

zpěvák
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.