George Gershwin skládal 
klasiku i hity pro slavné hvězdy

George Gershwin skládal
klasiku i hity pro slavné hvězdy

25. 9. 2013

Jeho tvorba sahající od klasické hudby k populárním žánrům z něj už za života učinila světově proslulou osobnost. Americký hudební skladatel George Gershwin se nejvíce proslavil skladbami Rapsodie v modrém a melodiemi z muzikálu Porgy a Bess.

Gershwin, vlastním jménem Jacob Gershowitz, přišel na svět před 115 lety, 26. září 1898. Pocházel z newyorského Brooklynu, jeho otec byl potomkem ukrajinských židů, matka Ruska. Po studiu hry na klavír a kompozice pracoval Gershwin nejprve jako pianista v obchodním domě s hudebninami. Záhy se však spolu s bratrem Irou začal věnovat skládání hudby pro broadwayské muzikálové produkce.

Aby si rozšířil rozhledy, odjel Gershwin na zkušenou do Francie, která se mu stala inspirací pro slavnou kompozici Američan v Paříži. Po návratu z Evropy se spolu se svým bratrem vrhl na zhudebnění novely Porgy. Výsledkem byla jazzová opera Porgy a Bess, která při svém prvním uvedení u publika zcela propadla. Dnes ale bývá řazena k nejvýznamnějším hudebním dílům amerických skladatelů minulého století a například árie Summertime se stala evergreenem.

Kromě muzikálů skládal Gershwin i filmovou hudbu a jeho písničky zpívali Louis Armstrong, Janis Joplinová či Miles Davis.

Gershwin zemřel 11. července 1937 v Hollywoodu ve věku nedožitých 39 let. Příčinou jeho předčasné smrti byl mozkový nádor.

hudební skladatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.