Francouzský trend: památky, galerie,
muzea – a k tomu kulinářský zážitek!

Francouzský trend: památky, galerie,
muzea – a k tomu kulinářský zážitek!

26. 9. 2013

Velký podlouhlý bar, pěkný nábytek a především vynikající kuchyně: Lazare je opravdový restaurant v opravdovém nádraží! Otevřeno má od 9. září v přízemí pařížského nádraží Saint-Lazare. Za gastronomický zážitek na místě, jímž projdou davy lidí, vděčí Pařížané i turisté šéfkuchaři Eriku Frechonovi, vyznamenanému třemi michelinskými hvězdičkami.

Kdo tam vaří? Skuteční mistři!

Významní šéfkuchaři jsou dnes vyhledáváni, aby oživili tyto prostory, v nichž byl zákazník dříve považován spíše za dojnou krávu než náročného spotřebitele. Známé pařížské nádraží Saint-Lazare bylo první, které nabídlo vysoce kvalitní kuchyni – ale v gastronomickou destinaci se mění i další kulturní památky. Proslulý Yannick Alléno bude vařit od listopadu v paláci Brongniart na náměstí Burzy. Restaurant Monsieur Bleu otevřený od dubna vdechl nový život Tokijskému paláci u Seiny.

V Marseille svěřilo Muzeum evropských a středomořských civilizací otevřené letos v létě čtyři prostory restauraci s tříhvězdičkovým šéfkuchařem Géraldem Passédatem. A budoucí muzeum Pierra Soulagese v Rodezu si zajistilo služby šéfkuchařů Sébastiena a Michela Brasových, rovněž vyznamenaných třemi michelinskými hvězdičkami. Vzniká tak zajímavá otázka, zda potom tyto restauranty nebudou vyhledávanější než místa, jimž mají sloužit.

Michelinské hvězdičky na nádraží – to je výzva!

Eric Frechon může počítat s nějakými 450 tisící cestujícími, kteří nádražím denně projdou. Doufá však také, že přiláká další zákazníky. Jeden vchod je z ulice, druhý zevnitř nádraží, naproti pohyblivým schodům, jimiž se cestující dostávají k vlakům. Restaurant je tak jakýmsi spojovníkem mezi městem a terminálem.

„Šéfkuchař poctěný michelinskými hvězdičkami na nádraží, to není žádná běžná věc. Je to výzva, kterou jsem přijal,“ říká Frechon. Na jídelníčku jsou klasická jídla, jako steaky (u Lazara se nepodávají žádné hamburgery), masové knedlíčky, uzeniny či domácí pečivo. „Rozhodl jsem se vařit dobré věci s využitím sezónních potravin, které by nebyly příliš drahé,“ vysvětluje šéfkuchař. Jeho snem je nabízet nejlepší jambon-beurre (tradiční francouzský sendvič s máslem a šunkou) v celé Paříži.

Úžasné menu za 700 korun

„Chtěli jsme v těchto místech zřídit kvalitní restauraci,“ vysvětluje Rachel Picardová, generální ředitelka sekce SNCF (francouzských státních drah), která má na starosti nádraží. „Měli jsme štěstí, že se do tohoto dobrodružství pustil zrovna Eric Frechon. V posledních deseti letech dochází na nádražích k velkým změnám. Jsou renovována, aby se stala reálným místem života ve městě, a restaurace jsou v nich klíčovým prvkem. Pro image nádraží to má obrovský význam.“

Pár desítek metrů od Saint-Lazare se chystá otevřít restaurant v bývalém paláci Burzy z roku 1825 šéfkuchař Yannick Alléno. „V těchto budovách je tolik energie! Pro kuchaře to je možnost, jak Pařížanům zpřístupnit tyto historické lokality s menu za 28 eur,“ říká o nabídce kulinářského zážitku, který vyjde v přepočtu na zhruba 700 korun.

Francie gastronomie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.