Giuliano Gemma, krásný Nicolas 
z Angeliky, zahynul při autonehodě

Giuliano Gemma, krásný Nicolas
z Angeliky, zahynul při autonehodě

2. 10. 2013

V 75 letech zemřel italský herec Giuliano Gemma – zabil se při autonehodě nedaleko Říma. Urostlý herec s pohlednou tváří se proslavil nejen dlouhou řadou rolí ve spaghetti westernech, ale především jako Nicolas v prvních dvou dílech pentalogie o Angelice – Angelika, markýza andělů (1964) a Báječná Angelika (1965).

Gemma se narodil v září 1938 v Římě a filmovou kariéru zahájil v osmnácti letech jako kaskadér. Po několika roličkách a dublérských záskocích ho v roce 1962 režisér Duccio Tessari obsadil do hlavní role v dobrodružné fantasy Arrivani i titani.

Hrál ve více než stovce filmů, jejichž žánr sahal od komedií, přes dobrodružné snímky až po filmy historické. Objevil se po boku nejslavnějších herců včetně Charltona Hestona v Ben Hurovi, anebo s Alainem Delonem v Gepardovi režiséra Luchina Viscontiho z roku 1962.

V roce 1965 natočil film Una Pistola per Ringo, který ho proslavil v zahraničí a zajistil mu další westernové role. Během své kariéry točil například s Kirkem Douglasem, Ritou Hayworthovou, Henrym Fondou, Liv Ullmanovou nebo Philippem Noiretem a Catherine Deneuveovou.

Gemma získal mimo jiné cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a cenu Grolla d'Oro na festivalu v San Vincentu.

úmrtí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.