Fillovo mimořádné kubistické dílo 
se dnes prodává za miliony

Fillovo mimořádné kubistické dílo
se dnes prodává za miliony

6. 10. 2013

Patří mezi nejzajímavější osobnosti českého moderního umění a kultury vůbec. Jeho životní aktivity jsou obdivuhodné – Emil Filla byl malířem, grafikem, sochařem, ale i básníkem, filozofem, teoretikem či dokonce politikem.

Fillovy kubistické práce jsou na českých i světových aukcích dlouhodobě mezi nejvyhledávanějšími. Kupříkladu jeho obraz Malíř z let 1920–1921 se letos v lednu prodal za 17,5 milionu korun!

Filla se narodil 4. dubna 1882 v Chropyni. Jeho počáteční tvorba byla ovlivněna expresionismem. V roce 1911 však založil s přáteli Skupinu výtvarných umělců, orientovanou především na kubismus. Koncem 20. let namaloval řadu zátiší s dominancí bílé barvy a ve 30. letech díla surrealistická.

V roce 1939 ho zatkli Němci a válku strávil v koncentračním táboře Buchenwald. Do vlasti se pak vrátil s podlomeným zdravím. Počátkem 50. let začal barevnými tušemi malovat své známé horizontální úzké pásy Českého středohoří. Mimořádně nadaný výtvarník zemřel v Praze před šedesáti lety, 7. října 1953. Bylo mu 71 let.

malíři umění
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.