Viggo Mortensen, Aragorn z Pána 
prstenů, je i básníkem a malířem

Viggo Mortensen, Aragorn z Pána
prstenů, je i básníkem a malířem

19. 10. 2013

Proslavil se jako představitel neohroženého Aragorna ve známé trilogii Pán prstenů. Americký herec Viggo Mortensen má ale široký záběr – píše básně, nahrává desky, maluje obrazy nebo se věnuje fotografování. Kvůli roli mafiána v thrilleru Východní přísliby režiséra Davida Cronenberga se Mortensen neváhal ponořit i do ruštiny. A vyplatilo se mu to, za tuto kreaci byl v roce 2008 nominován na Oscara.

Rodák z New Yorku žil v dětství v Jižní Americe a poté v Dánsku, tedy rodné zemi svého otce. Živil se různě, pracoval v docích, řídil kamion nebo prodával květiny. Po návratu do USA začal navštěvovat kurzy herectví. V 90. letech si Mortensen zahrál ve filmech Krvavý příliv, Portrét dámy, G. I. Jane nebo v Dokonalé vraždě, v níž mohli diváci vidět i jeho obrazy. Prorazil až po čtyřicítce – s Pánem prstenů, do nějž ho režisér Peter Jackson obsadil až na poslední chvíli.

Mortensen, který 20. října slaví 55. narozeniny, si v posledních letech zahrál například v adaptaci bestselleru Cormaka McCarthyho Cesta nebo v dramatu Nebezpečná metoda, v němž ztělesnil psychoanalytika Sigmunda Freuda.

S bývalou manželkou, zpěvačkou punkové kapely X Christine „Exene“ Cervenkovou, má dospělého syna Henryho.


Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.