Do slavné Metropolitní opery 
už „chodí“ i české publikum

Do slavné Metropolitní opery
už „chodí“ i české publikum

21. 10. 2013

Pro pěvce není vyšší mety, než vystupovat ve slavné Metropolitní opeře v New Yorku. Opera známá pod zkratkou MET si totiž stále zachovává vysokou úroveň produkcí, což zajišťují špičkoví sólisté a dirigenti z celého světa, prosazují se tu ale cíleně také domácí, američtí umělci.

Popudem k vybudování nového operního stánku v New Yorku byl nedostatek místa v malém divadle na rohu 14. ulice a Irving Place, kde se zpěvohra do té doby hrála. Od nápadu k dílu neuběhlo mnoho vody – bohatí obchodníci rozhodli v dubnu 1880 a v říjnu 1883 už zněla z budovy na Broadwayi a 39. ulici operní hudba – slavnostní otevření obstarala před 130 lety, 22. října 1883, opera Charlese Gounoda Faust a Markétka. Od té doby se newyorská scéna vypracovala mezi nejuznávanější operní domy světa.

I hvězdy se musí učit jazyky

Opery se zde uvádějí, až na výjimky, v jazyce originálu. Tomu se musely v minulosti přizpůsobit všechny hvězdy, včetně Lilli Lehmanové nebo Enrika Carusa. Hvězdný profil MET určovali v minulosti takoví velikáni jako Arturo Toscanini a Gustav Mahler, George Szell nebo český exulant Rafael Kubelík.

Metropolitní opera zažila řadu premiér významných skladeb operního repertoáru. Pro Ameriku objevila mimo jiné Richarda Wagnera, poprvé v USA vyslechla Musorgského Borise Godunova nebo Pucciniho operu Turandot.

Destinnová, Kožená, Bělohlávek či Margita

Nesmazatelnou stopu zanechali v Metropolitní opeře i pěvci českého původu. Slavná Ema Destinnová prosadila v Americe Bedřicha Smetanu, Karel Burian byl mnohdy oceňován více než jeho současník Caruso. Jarmila Novotná zase zpívala ve 40. letech při prvním pravidelném sobotním rozhlasovém vysílání z MET. Tři roky zde hostovala také Ludmila Dvořáková, zpívala tu Eva Urbanová či Eva Randová. V roce 2003 v MET debutovala mezzosopranistka Magdalena Kožená a o rok později dirigent Jiří Bělohlávek. Opakovaně tady vystupuje i v Praze žijící manžel Hany Zagorové, Slovák Štefan Margita.

V posledních letech mohou MET pravidelně navštěvovat i čeští diváci. V prosinci 2006 totiž zahájila MET sérii přímých satelitních přenosů, které směřují do do různých kin po celém světě, včetně České republiky.

architektura opera
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%