Nezapomenutelné Sňatky z rozumu 
se kupodivu vyhnuly zákazu

Nezapomenutelné Sňatky z rozumu
se kupodivu vyhnuly zákazu

22. 10. 2013

Vzpemente si, kdy se poprvé vysílal skvělý seriál Sňatky z rozumu natočený podle románů Vladimíra Neffa? První díl měl svou premiéru už před 45 lety, 23. října 1968! Černobílý seriál z doby národního obrození odehrávající se mezi roky 1859 až 1881, k němuž napsal scénář právě dnes zesnulý Otto Zelenka a jenž režíroval František Filip, zaznamenal u diváků velký ohlas. Vedle Miloše Nedbala a Jaroslava Vojty se v něm v hlavních rolích objevili Jiří Vala, Vladimír Ráž, Slávka Budínová, Iva Janžurová či Jiřina Jirásková.

Tematiku národního obrození a vlastenectví vnímali diváci po událostech z roku 1968 obzvlášť citlivě, na rozdíl od seriálu F. L. Věk se ale Sňatkům z rozumu vyhnul zákaz. Televize dokonce tento seriál už za normalizace několikrát reprízovala.

Po necelých dvaceti letech se pak režisér Filip k látce vrátil, když se stejným scenáristou a téměř totožným obsazením zdramatizoval další dva Neffovy romány. V roce 1986 měl premiéru seriál Zlá krev, který popsal osudy rodin Nedobylů, Bornů a Pecoldů až do 90. let 19. století.

seriál televize
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.