Po deseti letech přijíždí do Prahy 
MCHAT i s Olegem Tabakovem

Po deseti letech přijíždí do Prahy
MCHAT i s Olegem Tabakovem

25. 10. 2013

Je to jedno z nejslavnějších ruských divadel. Počátkem 20. století jeho styl ovlivnil i divadlo americké a také řadu scén evropských. Moskevské umělecké akademické divadlo (MCHAT) zahájilo svou první sezonu před 115 lety, 26. října 1898, premiérou dramatu Car Fjodor Ioannovič Alexeje Tolstého. Zakladateli této novátorské scény byli Vladimir Němirovič-Dančenko a Konstantin Stanislavskij. Ten zde uplatnil svou metodu herectví, jež byla později vyučována po celém světě.

V divadle se konala řada světových premiér, zejména her Maxima Gorkého a Antona Čechova, podle jehož inscenace Racek si MCHAT vytvořil i emblém (s bílým ptákem). Počátkem 20. století podniklo divadlo několik turné po Evropě i USA, kde ovlivnilo řadu divadelníků (v Čechách třeba Jaroslava Kvapila). Na prknech MCHATu hrálo mnoho vynikajících herců, včetně slavného Olega Tabakova, který je už třináct let jeho uměleckým šéfem a od roku 2004 i ředitelem.

Čeští diváci budou mít od 2. do 5. listopadu skvělou příležitost spatřit MCHAT na vlastní oči. Renomované divadlo se představí v Praze v historické budově české první scény. Uvede tu po dvou reprízách Ostrovského hry Poslední oběť a dramatizaci Bulgakovova románu Bílá garda. V první z nich ztvární obchodníka Pribytkova Oleg Tabakov.

V Praze MCHAT naposledy hostoval před deseti lety, v listopadu 2003. Tehdy na jevišti Státní opery uvedl inscenaci hry Pavla Kohouta Nuly.

divadlo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.