Most Barikádníků se jmenoval 
Trojský a ten původní odplul lodí

Most Barikádníků se jmenoval
Trojský a ten původní odplul lodí

28. 10. 2013

Dva významné pražské mosty přes Vltavu byly otevřeny ve stejný den před 85 lety, 29. října 1928: Trojský most, který se v roce 1946 přejmenoval na most Barikádníků, a dnešní Libeňský most, který nahradil provizorní dřevěný most z roku 1903.

Trojský most, který sloužil do roku 1977, vznikal v letech 1926 až 1928 podle projektů Josefa Chochola a Františka Mencla. Celková délka mostu činila přes 220 metrů, byl 16 metrů široký a vedla po něm tramvajová trať. Jeho podoba je zadokumentována v českém filmu Němá barikáda z roku 1948. Při jeho přestavbě v 70. letech vznikl kvůli kolapsu dopravy tramvajový most z Holešovic do Troje známý jako Rámusák, na němž doprava skončila před dvěma týdny kvůli výstavbě nového trojského mostu.

Nový most Barikádníků byl budován v letech 1972 až 1980 dle návrhu architekta Jiřího Trnky. Při stavbě byly použity původní pilíře z roku 1928 (do úrovně hladiny). Starý most Barikádníků byl po částech odvezen na lodích a uložen na dně vytěžené pískovny u Velkých Žernosek. Most má zásadní význam pro spojení Prahy se severem, je součástí tzv. severojižní magistrály a mj. přivádí do města dopravu z dálnice D8. Most Barikádníků je poslední silniční most přes Vltavu v Praze po proudu řeky. 

architektura
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%