Světoznámý malíř Schiele nenašel 
pochopení ani v Českém Krumlově

Světoznámý malíř Schiele nenašel
pochopení ani v Českém Krumlově

30. 10. 2013

Spolu s Gustavem Klimtem a Oskarem Kokoschkou patří Egon Schiele mezi největší hvězdy rakouské moderny. Vyšel z vídeňské secese a už před první světovou válkou vytvořil expresivní krajiny a města, silně erotické akty, symbolické autoportréty a vizionářské kompozice s personifikací smrti.

Zemřel mladý, přesto toho vytvořil hodně

Ačkoli se jeho velmi bouřlivý život uzavřel před 95 lety, 31. října 1918, v pouhých 28 letech kvůli španělské chřipce, zanechal za sebou úctyhodné dílo. Vytvořil zhruba 250 obrazů a na 2000 kreseb a akvarelů.

Schiele vyrůstal v době, kdy psychiatr Sigmund Freud otevíral téma lidské sexuality. A mladý umělec je uchopil po svém. Ve věci aktů přišel Schiele s nebývale otevřeným pojetím. To ale tehdejší šosáckou Vídeň značně pobuřovalo. V roce 1910 se tak malíř znechucený Vídní, která se mu zdála „příšerně ošklivou“, rozhodl jet do Českého Krumlova, domovského města své matky.

Jenže i tady bohémský životní styl a kresby aktů narážely na odpor. Začaly se také šířit klepy, že Schiele možná nezletilá děvčata i svádí. Nerad se tedy musel sebrat a Krumlov opustit. Mnohokrát jej ale maloval a vracel se k němu ve vzpomínkách.

Syn rakouského Němce a české matky

Schiele se narodil 12. června 1890 v hornorakouském Tullnu v rodině přednosty stanice. Otec byl rakouským Němcem, matka pocházela z Čech. Velkým vzorem i přítelem mu byl Klimt (jeho otec pocházel z Litoměřic), starší současník a významný představitel secese. Schiele zpočátku pracoval pod jeho vlivem, ale později si našel vlastní rukopis, který sám Klimt označil za mistrovský. Uměleckým průlomem pro Schieleho byla 49. výstava Vídeňské secese v roce 1918.

Získat v současnosti nějaký Schieleho originál není nic snadného, jeho obrazy dosahují závratných cen. V roce 2003 bylo například jedno z jeho děl – Pohled na Český Krumlov (1916) – vydraženo londýnskou Sotheby's za 12,7 milionu liber (tehdy v přepočtu 575 milionů korun).

malíři
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%