První rádiové poselství do vesmíru 
odešlo z observatoře u Areciba

První rádiové poselství do vesmíru
odešlo z observatoře u Areciba

31. 10. 2013

Leží nedaleko portorického města Arecibo a najdete v ní největší jednoaparátový radioteleskop na světě. Z tohoto unikátního zařízení o průměru 305 metrů bylo v roce 1974 odesláno první rádiové poselství lidstva do vesmíru. Řeč je o proslulé observatoři, která zahájila svou činnosti před rovným půlstoletím, 1. listopadu 1963.

Nepohyblivý radioteleskop byl vybudován v letech 1959 až 1963 ve velké terénní proláklině a za jeho „otce“ je označován americký fyzik a astronom William Gordon (zemřel v roce 2010 ve věku 92 let) z Cornellovy univerzity, která dlouhá léta teleskop provozovala. Využívá se například ke zkoumání změn v atmosféře a hlavně k výzkumu vesmíru a k serióznímu hledání informací o možné existenci mimozemských civilizací. Je hlavní částí projektu SETI@home, který se možnými zprávami z kosmu za pomocí osobních počítačů v domácnostech nebo ve firmách po celém světě zabývá.

S pomocí radioteleskopu například v roce 1974 objevili američtí astronomové Russel Hulse a Joseph Taylor nový typ pulsaru (určité druhy hvězd), za což v roce 1993 obdrželi Nobelovu cenu za fyziku. Laici mohou vidět obří radioteleskop například v bondovce Zlaté oko nebo ve filmu Kontakt.

věda vesmír
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.