Ta pravá klasika mezi plnicími pery? 
Přece Parker, symbol „čistého“ psaní

Ta pravá klasika mezi plnicími pery?
Přece Parker, symbol „čistého“ psaní

31. 10. 2013

Šlo to ráz na ráz – první plnicí pero Parker bylo patentováno v roce 1889 a o pět let později už firma Parker Pen patřila mezi nejvýznamnější hráče na trhu s psacími potřebami. Pera Parker jsou dodnes synonymem kvality, dlouholeté tradice a elegantního designu a jejich inkoust v minulosti potvrdil řadu historických dokumentů a smluv.

Pero Parker vynalezl kvůli nespokojenosti s tehdejšími psacími potřebami americký učitel, vynálezce a průmyslník George Safford Parker. Od jeho narození 1. listopadu 1863 nás dělí rovných 150 let.

Parker byl původně chudým venkovským učitelem a instruktorem telegrafování ve městečku Janesville ve Wisconsinu. Přivydělával si také jako prodejce psacích potřeb. S jejich úrovní byl však nespokojený, vadil mu například unikající inkoust. A tak si v roce 1888 založil společnost Parker Pen Company a rok poté obdržel svůj první patent na plnicí pero. Díky převratnému způsobu plnění, patentovanému roku 1894 pod jménem Lucky Curve, se pera značky Parker okamžitě stala synonymem „čistého“ psaní.

Pera Parker používala řada slavných osobností. Psal s nimi údajně autor Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle, Giacomo Puccini s ním napsal operu Bohéma. Pery Parker 51, která patřila generálu Dwightu Eisenhowerovi, byla 7. května 1945 podepsána konečná kapitulace Německa.

Ostatně Parker 51, který byl představený v roce 1941, je asi nejslavnějším výrobkem firmy a je označován za nejslavnější pero historie. Stal se také předlohou dobře známých kopií v podobě takzvaných čínských per.

vynálezy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.