Nesmutnější píseň Joni Mitchellové?
O dceři, kterou si netroufla vychovat

Nesmutnější píseň Joni Mitchellové?
O dceři, kterou si netroufla vychovat

7. 11. 2013

Kanadská písničkářka a kytaristka Joni Mitchellová ovlivnila řadu svých kolegů. Písněmi ji uctili například Neil Young, Björk, Prince či kapely Led Zeppelin a Sonic Youth, kterým se stala inspirací. Skladatelka a textařka vycházela z folku, který kombinovala s rockem nebo jazzem jako málokdo. Nevyhýbala se ani experimentům.

Posluchači jí věří každé slovo

Patří ke slavné generaci, která zaujala už na Woodstocku v roce 1969. Její tvorba se vyznačuje přemýšlivými texty, spletitými melodiemi, velkým hlasovým rozsahem a autenticitou. Zpěvačce se podle kritiků dá věřit každé slovo, je nezaměnitelná a posluchač ji pozná po pár taktech nejen podle typického kytarového doprovodu. K jejím nejznámějším písním patří Both Sides Now, Woodstock, Big Yellow Taxi, Help Me, Chelsea Morning nebo A Case Of You.

Kariéru započala dlouhovlasá blondýnka v klubech a kavárnách v Michiganu či New Yorku, kde si brzy získala publikum. Už prvními alby (debutovala v roce 1968 deskou Songs To A Seagull), na nichž akustické nástroje provázejí poetické texty, se Mitchellová vyčlenila z písničkářského boomu 60. let. Nebála se totiž experimentovat, například s africkými bubny či syntezátory. Posléze se přiklonila k jazzu, spolupracovala s Waynem Shorterem či Patem Methenym.

Žumpa, kde nejvíc záleží na vzhledu

První živý koncert po více než desetileté přestávce absolvovala v roce 1998, kdy objížděla západní pobřeží se svými vrstevníky – Bobem Dylanem a Vanem Morrisonem. V 90. letech došla také k jakési syntéze, v níž se odráží něco z každé z minulých etap. Za svoji kariéru vydala dvacítku alb, mezi která patří Clouds (1969), Blue (1971), Hejira (1976), Turbulent Indigo (1994), Taming The Tiger (1998) nebo Both Sides Now (2000).

Po roce 2000 byla ale Mitchellová natolik znechucená hudebním průmyslem, že chtěla skončit. Prohlásila, že populární hudba je „žumpou, kde nejvíc záleží na tom, jak vám to sluší“. Pak se na téměř dekádu odmlčela, nevzala do ruky kytaru ani nesedla k pianu. Věnovala se převážně výtvarným aktivitám (svými akvarely často zdobí přebaly vlastních desek) a ekologii. Až v roce 2007 prolomila mlčení a k radosti fanoušků vydala nové album s názvem Shine.

Zůstala sama – vychovat dítě si netroufala

Žijící legenda Mitchellová právě slaví sedmdesátiny – narodila se jakožto Roberta Joan Andersonová 7. listopadu 1943. Původně studovala výtvarné umění, když ale na škole přičichla k folku, zcela to změnilo její původní plány. Profesně ji ovlivnilo rovněž manželství s detroitským hudebníkem Chuckem Mitchellem, které však nevydrželo moc dlouho. Joni v sobě objevila schopnost vyzpívat se v osobitých lyrických písních z nejniternějších pocitů i z drobných všednodenních postřehů.

Velmi osobní písní je například Stay In Touch (Zůstaňme v kontaktu), která vypráví o shledání Mitchellové s její dcerou Kilauren po více než třiceti letech. V roce 1965 ji totiž zpěvačka dala k adopci. Poté, co s ní zůstala sama a bez peněz, si ji totiž netroufala vychovat. S velkým tajemstvím se svěřila až v roce 1994 tisku a tři roky nato se obě shledaly.

Mitchellová je mimo jiné držitelkou osmi cen Grammy, jedna z nich jí byla v roce 2002 udělena za celoživotní dílo. O pět let později vydala kanadská pošta známku s jejím portrétem.

 

Výstižné scény ve filmu Láska nebeská:
Joni Mitchellová probouzí city

V báječném filmu Láska nebeská (Love Actually) se postava Karen, výborně ztvárněná herečkou Emmou Thompsonovou, v jedné ze scén vyznává z celoživotní lásky k hudbě Joni Mitchellové. Svému manželovi říká: Joni Mitchellová probudila ve tvé studené anglické ženě city. A v jiné scéně, hodně mrazivé, kdy se Karen dozvídá o nevěře svého muže, zní Mitchellové smutná píseň Both Sides Now – tady snad ani nemohla být jiná.

hudební legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%