Krásná Hedy Lamarrová, první úplně 
nahá herečka na filmové plátně

Krásná Hedy Lamarrová, první úplně
nahá herečka na filmové plátně

8. 11. 2013

Americká herečka rakouského původu Hedy Lamarrová platila v meziválečném období za jednu z nejkrásnějších žen na světě. Její exotické kouzlo a sexappeal byly magnetem řady hollywoodských filmů 30. a 40. let, celkem jich natočila na tři desítky.

Kromě filmování proslula také jako vynálezkyně na poli vědy a techniky. Za druhé světové války se dala do služeb americké armády. Nejprve pracovala v kantýně, ale pak se uplatnila nesrovnale víc – v podstatě stála u zrodu mobilního telefonu, když ve spolupráci s hudebníkem Georgem Antheilem dosáhli pomocí děrné pásky přenosu radiových vln, které měly podle jejich představ sloužit k navádění torpéd. Jejich objev byl v roce 1941 patentován a tento systém přenosu dat funguje u dnešních GPS, u satelitních televizí a mobilních sítí.

Hedy Lamarrová (vlastním jménem Hedwiga Eva Maria Kieslerová) se narodila ve Vídni před 100 lety, 9. listopadu 1913. Proslavila ji role v erotickém snímku českého režiséra Gustava Machatého Extáze z roku 1932, v němž se jako první žena objevila na plátně zcela nahá. V Hollywoodu debutovala rolí Gaby v romantickém dramatu Algiers (1938). V průběhu dalších let hrála v mnoha filmech spíše horší kvality. Z těch povedenějších snímků jmenujme například Tekuté zlato a hlavně biblický snímek Samson a Dalila, který získal Oscara.

Šestkrát rozvedená herečka, jež v roce 1953 získala americké občanství, zemřela v lednu 2000 ve věku 85 let.


 

 


herecké legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.