Alexandr Borodin, vystudovaný lékař,
vědec a světoznámý skladatel

Alexandr Borodin, vystudovaný lékař,
vědec a světoznámý skladatel

11. 11. 2013

Nejznámějším dílem ruského hudebního skladatele Alexandra Porfirjeviče Borodina je monumentální opera Kníže Igor. Dodnes hraným je také jeho symfonický obraz Ve střední Asii nebo dvojice smyčcových kvartet.

Borodin se narodil před 180 lety, 12. listopadu 1833 v Petrohradu. Na místní univerzitě vystudoval lékařství a chemii, přičemž se těmto oborům věnoval na vědecké úrovni po celý zbytek života.

Láska k hudbě přivedla Borodina ke studiu kompozice. Tak se seznámil se skladatelem Nikolajem Rimskim-Korsakovem a spolu s ním se stal členem volného uměleckého uskupení Mocná hrstka, jež usilovalo o vytvoření specificky ruské hudby.

V Borodinově nepříliš rozsáhlém díle má výsadní postavení opera Kníže Igor, inspirovaná staroruským hrdinským eposem Slovo o pluku Igorově. Součástí opery jsou Polovecké tance, které bývají na koncertech uváděny také jako samostatný kus. Borodin však zemřel dříve, než stačil Knížete Igora zcela dokončit. Po jeho smrti (rok 1887) se tohoto úkolu ujali Rimskij-Korsakov a Alexandr Glazunov.

hudební skladatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.