Dva dny po smrti JFK zastřelil 
Jack Ruby Lee atentátníka Oswalda

Dva dny po smrti JFK zastřelil
Jack Ruby Lee atentátníka Oswalda

23. 11. 2013

Spojené státy se ještě nestačily vzpamatovat z obrovského šoku vyvolaného atentátem na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, když přišel další šok. Před 50 lety, 24. listopadu 1963, zastřelil majitel nočního klubu Jack Ruby prezidentova vraha Lee Harveyho Oswalda. Ruby se tak postaral o umlčení nejdůležitějšího účastníka atentátu. Konspirační teorie, které se poté vyrojily, posiluje i fakt, že sám vážně nemocný Ruby zemřel v lednu 1967 krátce před obnovením svého procesu.

Kennedyho vrah, tehdy čtyřiadvacetiletý Lee Harvey Oswald, byl zatčen pár hodin po atentátu. Dva dny nato ho při převozu do jiné věznice Ruby zastřelil. Údajně ze soucitu k vdově po prezidentovi a z touhy pomstít se jeho vrahovi.

Případem se zabývala zvláštní vyšetřovací komise, kterou v prosinci 1963 ustavil Kennedyho nástupce Lyndon Johnson. Tato takzvaná Warrenova komise po desetiměsíčním šetření dospěla v září 1964 k závěru, že strůjcem a pachatelem atentátu na Kennedyho byl Oswald sám bez jakéhokoliv spolupachatele. Už dříve vydala Warrenova komise zprávu, že stejně jako Oswald jednal sám a z vlastních pohnutek i jeho vrah Ruby. Zpráva Warrenovy komise narazila hned po svém zveřejnění na kritiku a nedůvěru, které přetrvávají dodnes.

Například v polovině 70. let byla ustavena další komise Sněmovny reprezentantů, která v roce 1979 připustila verzi více střelců, čímž podpořila teorie o spiknutí. Nakonec se ale možnost druhého střelce nepotvrdila a v roce 1988 bylo vyšetřování uzavřeno se stejným závěrem jako v roce 1964.

atentát JFK
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.