Charlie Chaplin poprvé na place:
gentleman s cylindrem nezabral

Charlie Chaplin poprvé na place:
gentleman s cylindrem nezabral

30. 11. 2013

Asi nikdo netušil, že by to datum mohlo být pro světovou kinematografii něčím památné. Psal se 30. listopad 1913 a hollywoodský nováček Charlie Chaplin, který se do Ameriky dostal teprve před rokem, začal natáčet svůj první film. Onoho posledního listopadového dne před rovnými 100 lety se poprvé postavil před kameru.

Do kin pak poslalo studio Keystone tento snímek nazvaný Making a Living (česky je dnes známý jako Chaplin si vydělává na živobytí) začátkem února 1914. Jenže hlavní hrdina žádný velký úspěch neslavil. Možná i proto, že si do filmu přinesl svou divadelní masku – nepříliš sympatického a lehce zchátralého anglického gentlemana v žaketu a s cylindrem na hlavě. A tak zřejmě nikoho z obecenstva nenapadlo, že sledují debut budoucího slavného krále komiků.

Tulák vzal diváky za srdce

Chaplin se ale prvotním nezdarem nedal odradit, postupně experimentoval s charakterem i kostýmy a během roku 1914 se tak postupně vyloupla jeho typická postava, která vzala diváky za srdce: tulák s knírkem, buřinkou a typickou hůlkou. Takového Chaplina si pak zamilovali diváci po celém světě.

Když Charlie Chaplin po roce od Keystonů odcházel, měl už na velmi rychle rostoucím kontě dalších 34 filmů a před sebou zářnou budoucnost. Hollywood dobyl nejen groteskami, ale poté i filmy jako Kid (1921), Zlaté opojení (1925), Světla velkoměsta (1931), Moderní doba (1936) nebo Diktátor (1940). Tedy skvělými filmy, v nichž měl nejen hlavní roli, ale také je sám režíroval.

Hořký odjezd z Ameriky

Jenže pak přišla tuhá McCartyho éra, která levicovým názorům Chaplina, pozdějšího držitele Oscara za celoživotní dílo (1972), nijak nepřála. Pro svou takzvanou neamerickou činnost se stal v USA nežádoucím umělcem. A tak se Chaplin roku 1952 vrátil do rodné Anglie. Jeho poválečná filmografie byla i proto jen stínem zlaté éry 20. a 30. let.

Naposledy se Chaplin postavil před kameru i za ni v polovině 60. let, kdy vytvořil sentimentální komedii Hraběnka z Hongkongu (1967). V roce 1975 ho královna Alžběta povýšila do šlechtického stavu.

Poslední léta strávil Chaplin se čtvrtou manželkou a dětmi ve svém velkém domě poblíž Ženevského jezera, kde jako osmaosmdesátiletý o Vánocích roku 1977 zemřel.

 

V Hollywoodu na něj
donášeli i jeho kamarádi
Poté, co vlivný americký senátor McCarthy obvinil Chaplina z komunistických sympatií, nemohl slavný herec sehnat práci a v roce 1952 se rozhodl z Ameriky odjet. Odcestoval jako politický uprchlík. V podobné situaci bylo tehdy v USA na tři sta filmařů, kteří se také ocitli na černé listině. V té době byla podezírána řada cizinců z komunistických sympatii a Chaplin nebyl výjimkou. Byl tajně vyšetřován, donášeli na něj i kamarádi z Hollywoodu.

Britská tajná služba MI5 v této souvislosti odtajnila zajímavé materiály. Americká FBI ji v 50. letech požádala o prošetření minulosti komika právě kvůli jeho údajné spolupráci s komunisty.  Odtajněné materiály obsahují mimo jiné i dopis amerického velvyslanectví ze začátku 50. let minulého století se žádostí o informace o levicových sympatiích Charlieho Chaplina. MI5 sice zjistila, že měl levicové smýšlení, jeho členství v komunistické straně či nějaké krajně levicové straně se však doložit nepodařilo.

Co se týče Chaplinova místa narození, všeobecně se má za to, že se narodil v londýnské East Street, ale jeho rodný list se nezachoval. Proto pak vznikly dohady o tom, že místo jeho narození je snad někde ve východní Evropě, dokonce přímo v Rusku. MI5 vyšetřovala i možnost, že se narodil ve Francii a nějakou dobu měl používat jméno Israel Thornstein. 

Co o Chaplinovi
možná dosud nevíte

* Má svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.
* Za jeden ze svých životních úspěchů považoval fakt, že Adolfa Hitlera rozzuřil jeho film Diktátor až k nepříčetnosti.
* Významně se angažoval ve sbírce na znovuvybudování českých Lidic.
* Jednou se tajně zúčastnil soutěže napodobitelů Charlieho Chaplina. Skončil až na třetím místě.
* Zatímco zprvu měl plat 150 dolarů týdně, v roce 1917 už inkasoval (jako první na světě) za film milión dolarů.

Ze zajímavých názorů
velkého krále komiků

„Mládí by byla krásná doba, kdyby přišlo až později v životě.“
„Zajímám se o budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.“
„Dědičnost je to, v co věříme, když máme inteligentní děti.“
„Mladí lidé mají sklon myslet si, že jsou moudří, jako si opilí myslí, že jsou střízliví.“
„Žena může udělat z muže milionáře – z takového, který byl miliardářem.“
„Nejtěžší pro ženu je namluvit muži, že on bez ní nemůže žít.“

Jiří Voskovec: Charlie Chaplin?
To byl génius tohoto století
Je to jeden z hrstky geniů našeho století. Kdyby z kteréhokoliv dnešního filmu kdekoliv na světě bylo možno vystřihnout tradice, symboly, výrazové a technické prostředky, jež Chaplin objevil a zavedl, zbyly by z nejskvělejších současných filmů nesmyslné cáry.

herecké legendy výročí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.