Frank Zappa: možná génius, asi 
podivín, ale určitě velká osobnost

Frank Zappa: možná génius, asi
podivín, ale určitě velká osobnost

3. 12. 2002

Ve své tvorbě bořil hranice mezi rockem, jazzem a vážnou hudbou. Někdo ho měl za génia, jiný za podivína. Americký muzikant Frank Zappa však byl nepochybně jednou z nejvýraznějších postav moderní hudby. Svérázný multiinstrumentalista, zpěvák a skladatel vydal během svého života více než 60 alb, další vyšly po jeho smrti.

Velmi talentovaný samouk

Tvrdý kritik lidské hlouposti, pokrytectví a soudobé politiky se narodil 21. prosince 1940 v Baltimoru jako Frank Vincent Zappa. Ještě na střední škole začal hrát na bicí ve skupině The Blackouts, kromě toho rovněž skládal hudbu pro školní orchestr.

Mimořádně talentovaný samouk brzy vyměnil bubny za kytaru, poté pracoval v reklamě, řídil nahrávací studio, strávil pár dnů ve vězení za údajné šíření pornografie, oženil se a po čtyřech letech rozvedl, a nakonec v polovině 60. let zformoval skupinu Mothers of Invention. S tou v roce 1966 natočil debutové dvojalbum s názvem Freak Out, které ze Zappy takřka přes noc učinilo uznávanou osobnost hudebního undergroundu.

Zahrál si s Pražským výběrem

Přestože původní Mothers rozpustil už v roce 1969, i nadále se obklopoval špičkovými muzikanty, s nimiž vyrážel na četná koncertní turné a nahrával jedno album za druhým. K těm nejvydařenějším patří We're Only in It for the Money (1968), Apostrophe (1974), Sheik Yerbouti, Joe's Garage (obě 1979) či Jazz from Hell, za které v roce 1987 dostal cenu Grammy.

„Frank Zappa byl především muž, který formoval spolu s jinými životní cítění generace, k níž patřím,“ řekl o něm například bývalý prezident Václav Havel, jenž byl jedním z mnoha tuzemských obdivovatelů Zappy a v roce 1990 jej přijal při návštěvě Prahy. O rok později si Zappa zahrál s Pražským výběrem na koncertu k odchodu sovětské armády z československého území.

Zappa zemřel před dvaceti lety na rakovinu prostaty. Skonal 4. prosince 1993 krátce před svými 53. narozeninami.

hudební legendy výročí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%