Kniha The Beatles v písních a obrazech 
vypovídá i o životě v 60. letech

Kniha The Beatles v písních a obrazech
vypovídá i o životě v 60. letech

5. 12. 2013

Po 44 letech znovu vychází v Česku revidovaná a kompletní kniha The Beatles v písních a obrazech. Obsahuje originální texty slavné liverpoolské skupiny s ilustracemi a fotografiemi uznávaných umělců jakými jsou Clive Arrowsmith, David Bailey, Mel Calman, David Hockney, Ronald Searle, Peter Max nebo Ralph Steadman. Její editor a výtvarník Alan Aldridge si podle svých slov dal za úkol sestavit knihu, která by byla stejně zábavná jako alba Beatles.

Míchaná vajíčka, pracovní název pro Yesterday

O získání práv a vydání knihy usilovalo nakladatelství Svojtka & Co. přes dvacet let. Kromě autorských práv ke knižnímu vydání a ilustracím bylo potřeba dojednat ještě autorská práva k písním. „Jsem velikým obdivovatelem a fanouškem skupiny The Beatles. Dodnes vlastním původní české vydání prvního dílu knihy, kterou vydal Panton Praha, a je to jedna z mých nejoblíbenějších knih. I proto jsme přípravě publikace věnovali maximální péči,“ uvedl nakladatel Václav Svojtka.

Kniha obsahuje i komentáře členů Beatles k textům a okolnostem vzniku jejich hitů. Oproti prvnímu vydání je rozšířena o další obrazový materiál a texty z posledních alb Beatles Abbey Road a Let It Be. „Jednou ráno jsem se probudil a šel k pianu. Začal jsem na něj hrát. Pak se z toho vyklubala tahle melodie. Nenapadala mě ale žádná slova, a tak jsem ji pracovně nazval Míchaná vajíčka,“ vzpomíná například v knize Paul McCartney, jak napsal slavnou píseň Yesterday.

Poprvé u nás vyšla v roce 1969

Výpravná publikace odráží surrealistický a psychedelický svět 60. let, ve kterém Beatles žili a tvořili. „Přál bych si, aby tato kniha nebyla chápána jako pouhý výběr ilustrací k písním Beatles. Sám na ni pohlížím jako na vyobrazení šedesátých let,“ uvedl v předmluvě Alan Aldridge.

V bývalém Československu vyšla kniha v roce 1969 a v dobách normalizace byla mnohokrát ručně okopírována. Nasprejované motivy z publikace se objevovaly na doma vyráběných tričkách a nesehnatelná publikace se neoficiálně prodávala za trojnásobek své ceny.

Největší legenda populární hudby

Beatles patří mezi komerčně nejúspěšnější a kritiky nejuznávanější kapely v historii populární hudby. Jejich hudba je dodnes hraná a oblíbená po celém světě.

Když renomovaný hudební časopis Rolling Stone v roce 2003 sestavil žebříček nejlepších alb v dějinách populární hudby, Beatles se do první desítky dostali celkem čtyřikrát včetně 1. místa za nahrávku Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Stejný časopis o rok později umístil Beatles na první místo v seznamu 100 největších umělců v historii. Zdůvodnil to tím, že jejich novátorská hudba i zájem o společenské otázky charakterizuje 60. léta, svým oblečením, styly a výroky určovali trendy své doby a jejich vliv na populární kulturu je patrný dnes.

Beatles knihy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.