55. narozeniny Divadla Na zábradlí: 
Kdo stvořil legendární scénu

55. narozeniny Divadla Na zábradlí:
Kdo stvořil legendární scénu

8. 12. 2013

Kdyby tisíc klarinetů, jevištní leporelo s písničkami, bylo prvním představením pražského Divadla Na zábradlí (DNZ). Diváci ho viděli 9. prosince 1958, takže v pondělí od památné premiéry uplyne 55 let. V předvečer výročí existence Divadla Na zábradlí se v prostorách této scény na Anenském náměstí uskuteční oslava, v jejímž rámci se představí herecký soubor v roli zpěváků.

Lidé budou moci získat relikvie z minulosti této scény. Slavné inscenace připomene přehlídka divadelních kostýmů a vzpomeneme na všechny, jejichž úsilí vytvořilo z Divadla Na zábradlí přední českou scénu, řekla mluvčí divadla Alexandra Poláková.

Stáli u zrodu

Jeho zakladateli jsou Helena Philippová, Ivan Vyskočil, Jiří Suchý a Vladimír Vodička. Už 3. března 1959 se k činohernímu souboru připojil Ladislav Fialka se svou pantomimickou skupinou. Činohra a pantomima tu vedle sebe existovaly až do roku 1991, kdy Fialka zemřel.

Na počátku 60. let s příchodem režiséra Jana Grossmana, scénografa Libora Fáry a kulisáka, později dramaturga a dramatika Václava Havla se zde začala rozvíjet česká podoba absurdního divadla. Premiéru tu měly Havlovy hry Zahradní slavnost a Vyrozumění, ale i Jarryho Král Ubu a Kafkův Proces.

Útočiště pro nepohodlné

V 70. a 80. letech se jeviště stalo útočištěm některých filmařů české nové vlny, jimž normalizační praktiky znemožnily natáčet. Byl to především Evald Schorm, který tady od roku 1976 vytvořil řadu vynikajících inscenací (Shakespeare: Hamlet, Macbeth; Dostojevskij: Bratři Karamazovi; Confortés: Maratón).

V roce 1989 se do divadla vrátil Jan Grossman jako režisér a pozdější ředitel. Po jeho smrti v roce 1993 bylo jmenováno nové vedení – ředitelka Doubravka Svobodová a umělecký šéf Petr Lébl. Talentovaný režisér provokoval svými interpretačními objevy (Genet: Služky; Stroupežnický: Naši naši furianti; Gogol: Revizor; Čechov: Racek,  Ivanov, Strýček Váňa).

Odchod po dvaceti letech

Po Léblově tragické smrti v roce 1999 pokračovalo umělecké vedení ve složení dramatik a režisér Jan Antonín Pitínský, herec a režisér Jiří Ornest a dramaturgyně Ivana Slámová. V roce 2003 je vystřídali Ivana Slámová a dramatik a režisér Jiří Pokorný. Po jeho odchodu ustanovila Svobodová za svůj poradní orgán uměleckou radu ve složení Igor Chmela, Juraj Nvota, Jiří Ornest a Ivana Slámová. S příchodem uměleckého šéfa Davida Czesanyho v roce 2010 začalo divadlo s tematickými sezonami Koho nebe přijme?, Čí je to město? a Nepřizpůsobiví?. V září 2013 odešla po dvaceti letech z postu ředitele Doubravka Svobodová, za jejíhož působení divadlo získalo řadu cen a hostovalo na předních festivalech doma i v zahraničí.

Tuto sezonu otevřel tvůrčí tým z brněnské Reduty: ředitel Petr Štědroň, umělecká šéfka Dora Viceníková a kmenový režisér Jan Mikulášek. Hodlají rozvíjet poetiku inscenování nedivadelních textů, hledat spíše témata než příběhy a objevovat nové možnosti divadelního vyjadřování.

divadlo výročí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.